Titul, který ve své bohaté sbírce sportovních úspěchů ještě nemá, si z Hluboké nad Vltavou odvezl český reprezentant ve freestyle lyžování Josef Pepé Kalenský. Spolu s ním se z prvenství v jubilejním desátém ročníku Temelínské atomiády radovaly děti ze Základní školy Protivín. Za toto vítězství získaly od Skupiny ČEZ šeky v hodnotě 25 tisíc korun na zakoupení sportovního vybavení školy.

„Je to pro mě hodně netradiční vítězství, ale hlavně je to důležité pro školu, která může vyhrané peníze investovat do sportu. Speciální taktiku jsme neměli, ale docela dost jsme se během soutěží radili. Měli jsme štěstí, že jsme většinou nezačínali, takže jsme se mohli kouknout, jak to dělají ostatní týmy," uvedl krátce po vyhlášení výsledků patron a kapitán vítězného týmu Josef Pepé Kalenský. Malí školáci za pomoci svých partonů z řad úspěšných a známých sportovců soutěžili ve čtyřech sportovních a jedné vědomostní disciplíně s netradičními názvy. Přetahování protonů, slalom s atomem, rozbíjení jádra a ochlazování jaderného paliva prověřily jejich pohybové nadání. V atomovém kvízu si vyzkoušeli pohotovost během odpovědí na otázky nejen z energetiky.

„Jsme šťastní, moc spokojení a cítíme se jako bychom vyhráli olympiádu. Na soutěže jsme se nepřipravovali, ale pomohly nám i Pepého rady," smál se šťastný člen vítězného týmu devítiletý Štěpán Král, zatímco zástupkyně ředitelky ZŠ Protivín Dana Neškodná přemýšlela nad využitím vyhrané částky. „Ještě se nad tím poradíme, ale vypadá to na nějaké míče, dresy, žíněnky případně jiné náčiní, které budeme potřebovat."

Stříbrné medaile a šek na 20 tisíc korun vybojoval na Oranžovém hřišti v areálu Základní školy Hluboká nad Vltavou domácí tým vedený nejlepším českým skokanem o tyči Janem Kudličkou. Halový světový šampión v běhu na 400 metrů Pavel Maslák pomohl k bronzu a odměně 15 tisíc korun malým sportovcům z Albrechtic. „Atomiáda mi přináší radost. Je super vidět děti, jak fandí a jak se radujou. Přitom je důležité, že se snaží sportovat, což je pro jejich zdraví a kondici jenom dobře," užíval si Maslák atmosféru netradičních závodů.

V některých disciplínách děti své sportovní vzory dokonce předčily. Při rozbíjení jádra shodila sedmiletá Ema Rysová ze Zahájí dvě kuželky, což se nepovedlo ani nejlepšímu světovému judistovi Lukáši Krpálkovi. Ten se také přiznal, jak s judem začínal. „Po vzoru svého strejdy jsem chtěl dělat karate. Tak jsem se přihlásil a po měsíci chození jsme zjistili, že to není karate, ale judo," líčil s úsměvem úspěšný judista své začátky. Se svým týmem ze Zahájí nakonec zůstal těsně pod stupni vítězů. I čtvrté místo ale stačilo k zisku šeku na 10 tisíc korun.

V dalším pořadí se umístily ZŠ Vodňany s patronem budějovickým fotbalistou Romanem Lengyelem a ZŠ Olešník, kterou vedla skikrosařka Andrea Zemanová. V atomovém kvízu zvítězily Albrechtice před Hlubokou a Vodňany. Celkem si mezi sebe školy rozdělily 100 tisíc korun na sportovní vybavení.

„Atomiádou chceme zprostředkovat setkání dětí z okolí elektrárny Temelín s úspěšnými českými sportovci. Tím bychom je rádi motivovali k provozování různých aktivit a trávení volného času na čerstvém vzduchu, což je v současné době počítačů a chytrých mobilů strašně důležité," říká Petr Šuleř, vedoucí útvaru komunikace JE Temelín Skupiny ČEZ.