Na start se postaví rekordních 112 posádek. „Začínali jsme v roce 2011, kdy to byla jen klubová akce se šestnácti auty. Postupně počet účastníků rostl až na letošní rekordní sumu," usmívá se jeden ze spoluzakladatelů soutěže Michal Pavlíček.

Loni se na start postavilo 83 vozů. „Doufali jsme, že letos překonáme magickou stovku. To se podařilo. Pořádáme momentálně největší setinovou rallye u nás," hrdě hlásí ředitel soutěže Pavel Kacerovský.

Na jih Čech dorazí závodníci se sedmi států a vozy 32 značek. K vidění budou automobily Jaguar, Maserati, Austin Healey, Ferrari, Porsche, Mercedes-Benz, Chevrolet, Cadillac, Škoda a další. „Startovní listina byla tvořena podle roku výroby. Jako první pojede nejstarší auto," informuje Kacerovský.

Setinová rallye se od klasických automobilových soutěží výrazně liší. Nerozhoduje totiž nejrychlejší čas na trati, ale posádky absolvují testy přesnosti, kde musí zajet přesně na setinu vteřiny podle stanoveného času. Každá odchylka je penalizována trestnými body. Kdo jich získá nejméně, tak vyhrává.

Na trase jihočeské soutěže čeká na její účastníky třináct testů. „Navíc může být také jeden tajný test," upozorňuje Kacerovský. „Součástí soutěže je rovněž test bez motoru a novinkou je test couvání. Měřené úseky budou třeba na náměstí v Českých Budějovicích, v Českém Krumlově nebo ve Vimperku. Snažili jsme se, aby si lidé auta co nejvíce užili," tvrdí ředitel soutěže.

Pořadatelé z ČK motorsportu připravili pro početné startovní pole dvě etapy o celkové délce přes 420 kilometrů, které vedou nejen po jihočeských silničkách, ale také v části Plzeňského kraje, na území Horního Rakouska a německé spolkové země Bavorsko.

Páteční program, během kterého se prostřídá selské baroko s renesancí, začne slavnostním startem na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích.

Účastníci se poté vydají podél řeky Malše do Doudleb, aby se následně vrátili do centra jihočeské metropole k jedné z měřených zkoušek. Odtud vozidla zamíří za perlou regionu na malebnou náves v Holašovicích. S příchodem tmy je bude čekat trasa kolem nejvyššího vrcholu Blanského lesa Kleti až do srdce dalšího skvostu zařazeného na seznamu památek UNESCO.

Průjezd nočními uličkami Českého Krumlova je každoročně zážitkem pro všechny. Cestou do cíle prvního dne situovaného u Hotelu Relax v Dolní Vltavici se posádky projedou po cestách, které se ještě vloni nacházely v zakázaném pásmu Vojenského újezdu Boletice. „Noční etapa je naše specialita,"chlubí se Kacerovský.

Podél břehu lipenské vodní nádrže zavede itinerář sobotní etapy účastníky do Rakouska a Německa, konkrétně na druhou stranu hraniční hory Třístoličník. Na české území se vrátí přes přechod ve Strážném a přes České Žleby budou pokračovat do míst, která ocení zejména příznivci panenské přírody.

Trať povede přes centrální část Šumavy: Borová Lada, Kvildu, Modravu (v tamním pivovaru bude připraven oběd), Srní, souběžně s řekou Vydrou a převýšením téměř 600 metrů až na Horskou Kvildu.

Chybět nebude kopcovitá pasáž u sjezdovek na Zadově a Churáňově, průjezd centrem Vimperku a zastávka na náměstí v Prachaticích, kde v tu dobu budou probíhat tradiční Podzimní městské slavnosti. Po pauze na kávu bude posádky čekat závěrečná část soutěže s překonáním táhlého stoupání na Libínské Sedlo a návrat přes Volary zpátky do Dolní Vltavice.

Ve startovním poli nebudou chybět zajímavé osobnosti. Závodit bude třeba úspěšný soutěžák Vojtěch Štajf, jenž byl sedmý na nedávné Barum rallye. Chybět nebude ani Marcel Tuček a setinovou rallye si vyzkoušejí také bývalý ředitel Rallye Český Krumlov Jindřich Kunc či mnohonásobný mistr republiky v motokárách Jindřich Vácha.

První etapa startuje v pátek v 17.30 na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích, doprovodný program ale začíná už v 15 hodin. Druhá etapa odstartuje v sobotu v 8.30 u hotelu Relax v Dolní Vltavici. Cíl je tamtéž v 16.00.