V jihokorejském Pchjongčchangu bude mladičká běžkyně na lyžích reprezentovat Českou republiku ve skiatlonu a na 10 kilometrů intervalovým startem. „Uvidíme, jestli se nominuji i do štafety. Moji nejsilnější disciplínou by měla být ta desítka,“ říká Havlíčková.

Že na olympiádu pojede, se Jihočeška hájící barvy Dukly Liberec dozvěděla teprve před týdnem ve Švýcarsku, kde zrovna absolvovala juniorský světový šampionát. „Ještě teď tomu nemůžu uvěřit. Je to splněný sen,“ těší se Barbora Havlíčková.

Jak ale sama přiznává, v účast na olympijských hrách už pomalu přestávala doufat. „Dlouho jsem věřila, ale když se začaly přerozdělovat kvóty, byla jsem dost skeptická. Nakonec jsem ráda, že se ta místa uvolnila a mohu se zúčastnit,“ směje se šťastná lyžařka pocházející ze Šumavy.

Právě v okolí Zadova Barbora Havlíčková často brázdí lyžařské stopy. „Pokud to jde, tak na Šumavě i závodím, ale většinou jsem přes sezonu pryč. Teď třeba nestihnu závod Českého poháru, který se jede o víkendu na Zadově,“ pokrčí Havlíčková rameny.

Před sebou má ale teď v Pchjongčchangu mnohem důležitější výzvy. A na Šumavě trénovala opravdu svědomitě, i když se připravovala na jiný vrchol, jak sama přiznává. „Pro mě tím vrcholem sezony byl právě juniorský světový šampionát. Olympiádu jsem začala řešit až po jeho skončení. Během přesunu do Koreje jsem si od lyžování trochu odpočinula, nyní už ale opět naplno trénuji a připravuji se na nejbližší závody,“ zdraví čtenáře Deníku z daleké Jižní Koreje Jihočeška Barbora Havlíčková.