O síle startovního pole, ve kterém bylo 67 závodnic z 9 evropských zemí a Kanady, svědčí účast čtyř medailistek z nedávného mistrovství světa z USA, kde Havlíčková zazářila ziskem 9. a 13. místa z individuálních závodů.

„A Barča si skvělou formu přivezla i na Arbersse," ocenil v mailu pro Deník otec a trenér nadějné lyžařky Jiří Havlíček a dodal, že v pátečním sprintu klasicky Bára po čtyřech náročných okruzích po 1,6 km obsadila výborné 5.místo. „Její parádní disciplínou je distanční závod volnou technikou, který km byl navíc i Německým pohárem, a tak jely čtyři desítky lyžařek navíc," uvedl Havlíček, dle něhož závodnice absolvovaly tři těžké 2,5 km dlouhé okruhy.

Českému servisu, který vedl bývalý vynikající český lyžař Václav Korunka (má dva bronzy ze štafet na MS a ZOH), se podařilo výborně připravit lyže. „To byl základ dosud nejlepšího výsledku, jakého Barča ve své kariéře dosáhla," vyzdvihl její otec a poté přiblížil průběh závodu: „Deset vteřin po průjezdu Barči do 2. kola odstartovala největší favoritka a vedoucí lyžařka Kontinentálního poháru Němka Antonia Fraebelová, která letos zvládla i čtyři etapy slavné Tour de Ski, a po zhruba půl kilometru Barču dojela. Ta ale měla svůj den a Němky se další čtyři a půl kilometru nejen udržela, ale k velkému zděšení domácích reprezentačních trenérů dokázala v závěru nastoupit a pár metrů jí ujet. Fraebelová však ve třetím okruhu byla dobře informována svými servismany o Báry mezičasech a náskok z prvního okruhu jí k vítězství stačil. Nutno podotknout, že Fraebelová páteční sprint nejela a šetřila síly."

Druhá za vítěznou Němkou dojela další medailistka z letošního MS Anna Comarella z Itálie. „Obě ale jsou o tři roky starší než Bára a v kategorii juniorek jsou tudíž posledním rokem," upozornil Havlíček, jehož dcera k velké radosti rodinného fanklubu brala ve zmíněném závodě senzační bronz a v kategorii juniorek první své umístění na stupních vítězů v tak velké mezinárodní akci.

Bára Havlíčková pak zakončila třídenní klání dalším místem v elitní desítce, když ve stíhacím závodě na 10 km klasicky byla devátá.

VÝSLEDKY – 7,5 km volně: 1. Fra᠆ebelová (Něm.) 17:38, 2. Comarellaová (It.) +5.8, 3. Havlíčková (Česko) +9.4 vt, 10 km klasicky: 1. Comarellaová (It.) 43:28, 2. Fraebelová (Něm.) +4.7, 3. Chamiotová (Fr.) +1:12, … 9. Havlíčková +2:02, sprint klasicky: 1. Richterová (Něm.), 2. Chamiotová (Fr.), 3. Comarellaová (It.), … 5. Havlíčková.