„O tom, že Barča pojede ve skiatlonu, se rozhodlo až na místě a byla to její skiatlonová premiéra. Dokonce neabsolvovala ani trénink nácviku přezouvání lyží a výměny holí v depu," uvedl v mailu pro Deník jižní Čechy Barčin otec a trenér Jiří Havlíček a doplnil, že Barbora neměla ani speciální obuv na skiatlon, a tak jela v zapůjčených botách od jablonecké Sixtové. „Byly sice o půl čísla menší než Barča má, ale na ten jeden závod se to dalo vydržet…"

Dle FIS bodů šla Barbora do závodu ze 36. místa na startu, z něhož se v prvním okruhu (2,5 km) posunula o devět míst, po 2. okruhu už byla dvacátá a na bruslařskou část vyjížděla se ztrátou 1:09 min. „Její velká stíhací pokračovala a kilometr před cílem se dostala až na 10. místo, a byť v závěrečných sjezdech ji tři soupeřky předjely, 13. místo v cíli se ztrátou 1:52,8 na vítěznou Norku Johansenovou je vynikajícím výsledkem, který předčil všechna naše očekávání," vyzdvihl trenér a otec mladé lyžařky.

Barbora Havlíčková jako nejmladší členka české běžecké výpravy dosáhla svým 9. a 13. místem v individuálních závodech nejlepších umístění z českých běžců a je velkou nadějí českého běžeckého lyžování.