V předposledním dvoukole základní části I. ligy cestují BK Lions na půdu pátého Chomutova a vedoucí Plzně.

V sobotním střetnutí v hale chomutovských Levhartů podstoupí Lions (Lvi) nejen souboj šelem, ale především střet s protivníkem, jenž má navlas shodnou bilanci patnácti vítězství a sedmi porážek jako v tabulce čtvrtí Jihočeši.

Z toho těsně před koncem dlouhodobé části vyplývá, že vítěz se výrazně přiblíží konečnému umístění v elitní čtyřce, jenž bude mít v nadcházejícím play off výhodu dvou úvodních a případného pátého rozhodujícího zápasu na domácí palubovce.

„Pro oba celky je to velmi důležitý duel. Chomutov disponuje enormní útočnou silou rozloženou prakticky na všechny hráče a navíc se pyšní výtečnou bilancí střelby z perimetru, o čemž jsme se dostatečně přesvědčili už v prvním vzájemném souboji této sezony,“ připomíná trenér BK Lions Karel Forejt nebývalou přestřelku, po níž se na jihu Čech ze zisku dvou bodů radovali chomutovští basketbalisté (108:121).

Ani nedělní utkání proti Plzni rozhodně nebude z pohledu hostujícího mužstva procházkou růžovým sadem. Naopak. Lokomotiva je k nezastavení a neochvějně směřuje k vítězství v základní části. V dosavadním průběhu si připsala pouze tři porážky, i když jednu z nich utrpěla právě od Lions (93:103).

„Ten tým skutečně nemá moc slabin a je oprávněným vládcem první ligy. V útoku je podobně nebezpečný jako Chomutov, ale k tomu má ještě výborně propracovanou defenzivu. Navíc jej zdobí velká zkušenost. Prim v dresu Západočechů pak hrají především Frána s Kovandou,“ má Forejt dokonalý přehled o kvalitách protivníka.

Podle jeho slov je klíčem k případnému úspěchu v obou víkendových utkáních především bezchybná obranná činnost. „Rozhodně by nebylo moudré, pouštět se s oběma soupeři v jejich domácím prostředí do nějakých střeleckých manévrů. Tudy cesta k úspěchu určitě nevede. Musíme vycházet z kvalitní obrany a pokusit se eliminovat jejích hlavní zbraň v podobě střelby za tři body,“ soudí kouč.

Ten by měl mít k dipozici prakticky kompletní kádr, tedy včetně nejlepšího prvoligového střelce Tomance, jenž nedohrál domácí zápas s Libercem.

„Lepší se i zdravotní stav Eismana, ale zda nastoupí, uvidíme až těsně před zápasy. V sobotu navíc nemůžeme počítat ani s pomocí extraligových pendlů,“ dodal Forejt, jenž by po víkendu bral aspoň jedno vítězství, které by Lions už s předstihem zajistilo účast v play off.

PROGRAM BK LIONS:
23. kolo – sobota 20. února Chomutov – J. Hradec (16)
24. kolo – neděle 21. února Plzeň – J. Hradec (10)