V prolínací soutěži se kromě Jihočechů představí další prvoligový účastník Proton Zlín, který sice v semifinále play off podlehl Spartě 2:3 na zápasy, ale po odřeknutí Pražanů zaujal jejich místo. Dalšími jsou nejhorší týmy Mattoni NBL – BK Opava a Lokomotiva Plzeň. Baráž se hraje systémem každý s každým doma a venku a dva nejúspěšnější celky si zajistí právo startu v příštím ročníku nejvyšší soutěže.

„Čekají nás specifické, vypjaté a psychicky velice náročné zápasy. Rozhodovat bude momentální forma a rozpoložení, hodně důležitý bude i aktuální zdravotní stav hráčů, neboť všechny duely se odehrají během dvou týdnů. Naším jednoznačným cílem je skončit do druhého místa, tedy zajistit si postup," prohlásil jindřichohradecký trenér Karel Forejt.


Základem úspěchu bude podle jeho slov stoprocentní bilance z domácích utkání, ale ani to ještě stačit nemusí.
„Jakákoliv ztráta na vlastní půdě může mít fatální následky. Zapotřebí však bude vyhrát i nějaké střetnutí venku. A svou váhu bude mít bezesporu každý vstřelený i inkasovaný bod," podotkl.


Podle předpokladů by měl být největším protivníkem Lions opavský celek, který disponuje velmi širokým a vyrovnaným kádrem: Nebezpečný je zejména na své palubovce.
Plzeň naproti tomu hodně spoléhá na kvalitní základní sestavu, přičemž jí při neúčasti Frány chybí klasický pivot, což nahrazuje rychlým a agresivním stylem. Kvůli zranění zřejmě baráž neabsolvuje ani Norwa, jehož Západočeši v průběhu sezony přetáhli ne právě férovým způsobem z Jindřichova Hradce.
Největší předností Zlína bude skutečnost, že může hrát bez jakýchkoliv nervů. Jeho hráči si nabídkou od federace prodloužili sezonu, nemají velké ambice, ale právě proto mohou být pomyslným jazýčkem na vahách při boji ostatních týmů.


Jindřichohradečtí basketbalisté jsou zdravotně v pořádku, a to je nejdůležitější zpráva. V plném tréninku už je i poslední marod Ondřej Dygrýn, který dohání kondiční manko.
Vedení klubu apeluje na příznivce, aby přišli v co nejhojnějším počtu hráče Lions povzbudit a pomoci jim dosáhnout na historicky největší úspěch jihočeskému mužského basketbalu.

Program baráže:

1. kolo – sobota 5. května
J. Hradec – Zlín (18)
Plzeň – Opava
2. kolo – středa 9. května
J. Hradec – Plzeň (19)
Zlín – Opava
3. kolo – pátek 11. května
Opava – J. Hradec (16)
Plzeň – Zlín
4. kolo – neděle 13. května
Zlín – J.Hradec
Opava – Plzeň
5. kolo – čtvrtek 17. května
Plzeň – J. Hradec
Opava – Zlín (16. května)
6. kolo – sobota 19. května
J. Hradec – Opava (18)
Zlín – Plzeň