Výtečně si tam počínali závodníci ze Starého Města pod Landštejnem, kteří vybojovali pět titulů a k tomu přidali ještě tři bronzové medaile.

Celkem 256 závodníků na Hané přivítalo krásné počasí babího léta, kdy nebe bylo jako vymalované a účastnici si mohli užívat sluníčka. Šampionát proběhl ve třech dnech, přičemž závodní program se uskutečnil o víkendu. V sobotu byly na programu rychlostní závod a super-sprint, v neděli pak závod s hromadným startem.

Biatlonisté z KB Staré Město pod Landštejnem patřili podle obyčeje k favoritům, což potvrdili ziskem 8 cenných kovů. Pětkrát získali národní titul a do sbírky přidali ještě tři bronzy. Dvakrát zlatá byla Pavla Schorná v hlavní kategorii žen, po jednom prvenství si připsali mladší dorostenka Veronika Novotná, mezi muži A Luboš Schorný a mladší dorostenec Jáchym Kaplan.

Výsledky z MČR se započítávaly i do celonárodního žebříčku, v němž oddíl ze srdce České Kanady obstál způsobem neskutečným. Stal se totiž nečekaně vítězem všech hodnocených kategorií. Po triumfu žactva vyhráli i dospělí a také sloučenina dorost + junioři! Klub dohromady získal 10891,71 bodu, čímž mezi 46 oddíly ČR vytvořil historický rekord. Stalo se vůbec poprvé, že by některý tým dosáhl pětimístné cifry. V jednotlivcích žebříček vyhráli Kaplan a Schorná. Připojili se tím ke starší žačce Lence Bártové, staršímu žákovi Jindřichu Poledníkovi, mladšímu žákovi Ondřeji Poledníkovi a nejmladšímu žákovi Jindřichovi Koutnému.

Ze sobotního dopoledního sprintu putovala do Starého Města jediná medaile, a to zlatá. Získala ji Schorná, jíž náročné tratě Hostýnských vrchů seděly. Vyhrála s obrovskou převahou, v cíli měla na druhé místo náskok 3:40,6 min.! Ve stejném závodu obsadila pěknou 5. příčku jindřichohradecká orientační běžkyně Jana Benešová, jež se biatlonu začala věnovat více. Od bronzu ji oddělily 4 nepřesnosti na stavech, které způsobily patnáctivteřinovou ztrátu na stupně vítězů. Mezi mladšími dorostenkami skončila Novotná čtvrtá, k medaili jí scházelo 14,5 sekundy. Šestý Kaplan ztratil na bronzový stupeň 22,9 vteřiny, když mu nevyšla závěrečná střelba vestoje, při níž chybil třikrát.

Hotovým pohřebištěm závodníků se odpoledne stal super-sprint. Do divácky atraktivní disciplíny, v níž se začíná střelbou vleže a obíháním trestných kol, a která pokračuje štafetovou střelbou vleže a pak vestoje, ale s tím, že kdo netrefí 5 terčů na 8 nábojů, je diskvalifikován, nastoupilo 235 borců, ovšem pouze 77 dokončilo.

„Super-sprint je martyrium náročné na psychiku, koncentraci a přesnost střelby. Vyžaduje zkušenost. Moc mne těší, že v ní byl náš klub nejlepší,“ radoval se František Schorný, šéftrenér KB Staré Město.

Aby ne, když jihočeští biatlonisté pobrali 5 (3 – 0 – 2) medailí. Zlato vybojoval L. Schorný díky nule na střeleckém kontu. Titul získala i Novotná, jež byla jednou ze tří dorostenek, které se dostaly do cíle. A vůbec nejkurióznější zlatou medaili ukořistil Kaplan, jenž z 24 mladších dorostenců dokončil jako jediný! Na stupních vítězů stál sám, stříbro a bronz se neudělovaly!

Staroměstských reprezentantů bylo na MČR šestnáct a jejich sbírku medailí v nedělním závodu završili manželé Schorní Pavla si se startovním polem pohrála, přestože střílela mimořádně špatně. Netrefila čtrnáctkrát z 20 ran! Musela si trať prodloužit o 1050 metrů, ale i tak zvítězila s náskokem 3:49,3 min. Její muž Luboš naopak z 29 startujících v kategorii mužů A střílel naprosto nejlépe, za což si zasloužil český bronz. Do cíle sice doběhl pátý, ale vešli se před něho dva Němci, takže v zredukovaném pořadí MČR byl posunut na 3. místo.

Sprint
Ženy A (11): 1. Pavla Schorná, 5. Jana Benešová, 8. Klára Minářová. Juniorky (17): 7. Karolína Daverná, 16. Karolína Marková. Dorostenky B (35): 6. Veronika Trávníčková, 27. Jolana Ihnatišínová. Dorostenky A (19): 4. Veronika Novotná. Muži B (19): 5. Milan Kovář. Muži A (31): 5. Luboš Schorný, 8. Martin Přibyl, 20. Marek Kittel. Junioři (20): 13. Ondřej Mikulášek. Dorostenci B (36): 12. Marek Liščák, 16. Štěpán Pokorný. Dorostenci A (24): 6. Jáchym Kaplan.

Super-sprint
Juniorky (17/dokončilo 8): 3. Daverná. Dorostenky B (32/13): 3. Trávníčková. Dorostenky A (19/3): 1. Novotná. Muži A (30/16): 1. L. Schorný, 7. Přibyl, 11. Kittel. Junioři (19/10): 8. Mikulášek. Dorostenci B (34/10): 4. Pokorný. Dorostenci A (24/1): 1. Kaplan.

Závod s hromadným startem
Ženy A (10): 1. Schorná, 7 Minářová, 9. Benešová. Juniorky (18): 10. Daverná, 17. Marková. Dorostenky B (34): 11. Trávníčková, 29. Ihnatišínová. Dorostenky A (19): 6. Novotná. Muži B (19): 7. Kovář. Muži A (29): 3. L. Schorný, 16. Přibyl, 24. Kittel. Junioři (22): 18. Mikulášek. Dorostenci B (37): 12. Liščák, 13. Pokorný. Dorostenci A (22): 4. Kaplan.

Roman Pišný