Až nedělní večer přisoudil volejbalistům Jihostroje ČB finálového soupeře.  Liberec neobhájil své postavení ze základní části, a tak v cestě za zlatým pohárem stojí Jihočechům už jen Ostrava. První dva zápasy atraktivní série budou sehrány v pátek a v sobotu v českobudějovické Sportovní hale od 18.00, do Ostravy se série přesune hned v pondělí, kdy utkání přinese přímým přenosem od 20.15 program ČTSport. Manažer VK Jihostroj ČB Zdeněk Scheichl odpovídal na dotazy Deníku:

Jihočeský tým se střetne s Ostravou, co tomu říkáte?

Je nám to dost jedno. Chceme vyhrát titul, musíme tedy porazit každého.

Nejvážnějším konkurentem ale měl být Liberec…

…jenže se jeho hráči dostali z formy. Možná by Liberec v play off ani nebyl zase tak nepříjemný, protože má dva hráče, na kterých výkon týmu stojí, přitom Řezníček na nahrávce a Staněk na bloku už jsou čtyřicátníci…

…ubývají jim síly?

…v play off jdou zápasy velmi rychle po sobě. Tito starší hráči nemají šanci se zregenerovat. Zákonitě pak jde jejich výkonnost dolů.

V sezoně se to neprojevuje? Dukla Liberec přece vyhrála základní část soutěže?

V sezoně je rytmus od soboty k sobotě, kdy je na regeneraci v týdnu dost času. Jenže v play off  se hrají dva zápasy po sobě, dva dny volna, dva zápasy,  den volna  a hned další zápas. Proto by nakonec možná Liberec byl pro nás ve finále  sportovně přijatelnější než Ostrava. My si ale nevybíráme, věříme si ve finále i na Ostravu.

Statistikám vévodí ostravský útočník Michalovič, jeho hra bude pro diváky atraktivní?

To určitě. Je to slovenský reprezentační univerzál, velice kvalitní volejbalista, kterému se daří. Má opravdu výborné statistiky, ty jsou ale poněkud zkreslené.

Čím?

My jsme v tabulce po základní části  nahoře, ale ve statistikách hráče nemáme. To je dáno naším širokým kádrem. Kdybychom sečetli  počet získaných bodů od těch, kteří se na postu univerzála u nás střídají, tak budeme na podobných číslech.

Michalovič ve statistických údajích tedy těží z toho, že ho nemá kdo nahradit?

Dá se to tak říct. Michalovič v Ostravě hraje neustále. Všechno jde na něho. Stejné je to u Patuchy v Příbrami. Nemají v družstvu alternaci, proto univerzál  dostává tolik nahrávek, a proto je ve statistikách tolik vepředu.

Diváci s nadšením sledovali semifinále s Příbramí, mají se nač těšit ve finále?

Ostrava má ambiciózní tým. Mladí hráči si vedou výborně. Určitě to nebude jednoduchá série a bude se na co dívat. Doufám, že oba týmy budou předvádět kvalitní výkony, že finále nabídne fanouškům pěkné zápasy.

Dokážete jako zkušený manažer nejlepšího českého týmu  odhadnout divácký zájem? Předpokládáte výbornou atmosféru?

Mělo by to tak být. Na finále u nás bude plná hala. Zájem stoupal už od čtvrtfinále do semifinále, lidí na zápasy o zlato přibude ještě víc.

Vstoupí Jihostroj do finálové série v plné síle?

My jsme bez jakýchkoli zdravotních problémů. Snad se nikomu v týdnu nic nestane, měli bychom být pro zápasy s Ostravou kompletní.