Vloni si svou premiéru na Run Czech půlmaratonu motocyklista Jakub Smrž protrpěl.
Běhání jej však chytlo a zítra v Českých Budějovicích chce dokázat, že za rok udělal velký pokrok.
Poběží společně se svým bratrem, rovněž motocyklovým závodníkem, Matějem Smržem a jejich účast bude mít zároveň charitativní podtext.

Co vás jako motocyklového jezdce přivedlo na start běžeckého závodu?
Půlmaratonu jsem se zúčastnil už vloni a od té doby jsem začal běhat intenzivněji. Docela mě to chytlo.

Vaše účast na půlmaratonu má ovšem také charitativní podtext. Je to tak?
Ano. Minulý rok jsme to s bratrem pojali charitativně a nejinak tomu bude i letos. Již několik let jsme patrony Centra Bazalka, stacionáře pro postižené děti, a tak jsme se snažili spojit příjemné s užitečným. Oslovili jsme několik partnerů a dalších běžců a podařilo se nám pro Bazalku vybrat nějaké finanční prostředky. Těch běhů bylo už víc a pokračujeme v tom dál.

Je běhání také běžnou součástí vašeho tréninku motocyklisty?
Je to podstatná část naší přípravy. Spolupracujeme s trenérem Danem Feklem, který nás připravuje na sezonu. On je bývalým běžcem a běh zaujímá zhruba polovinu našeho tréninku. Běhal jsem vlastně celou zimu. Chytlo mě to a běhání se stalo mým koníčkem.

Kolik podobných závodů během roku absolvujete?
Je to různé. Vesměs se jedná o závody spojené s pomocí Bazalce. Řekněme, že letos jsem absolvoval asi čtyři nebo pět závodů. Byl mezi nimi Vltava run nebo například závod v Bratislavě, kde jsem uběhl dvacet sedm kilometrů. Pokud mi to čas dovolí, hodlám se ještě nějakých běhů zúčastnit. Plánuji určitě minimálně ještě jeden půlmaraton a na podzim, až bude po sezoně, bych chtěl zkusit zvládnout také maratón.

Právě na to jsem se chtěl zeptat. Na maraton si troufnete? Nebude pro vás až příliš dlouhý?
V rámci mého tréninku nepotřebuji běhat tak dlouhé tratě. Je pravda, že už půlmaraton je pro mě dost dlouhý. Nesmírně mě to však baví a uběhnout maraton jsem si dal za cíl. Nijak speciálně ho netrénuji, ale věřím, že bych ho mohl zvládnout.

V jakém čase chcete zítřejší půlmaraton v Českých Budějovicích zaběhnout?
Neočekávám žádný konkrétní čas. Mám přání posunout se dál oproti loňsku. Když se mi povede zaběhnout půlmaraton pod hodinu a čtyřicet minut, budu spokojený. Není to žádný zázračný čas, ale běhám teprve rok a z každého zlepšení mám radost. Hlavně si to ale chci užít. Minulý rok jsem běžel bez předchozí přípravy a spíš jsem si to protrpěl.

Jakou běžeckou formu má váš bratr Matěj? Předpokládáte, že závod poběžíte spolu?
Bratr byl vloni na operaci s kolenem a běhání nepropadl tak jako já. V rámci přípravy samozřejmě taky běhá, ale já bych na tom měl být lépe. Ale uvidíme, Matěj je vytrvalcem od přírody a jistě na tom špatně nebude.