Ragby nemá v České republice na růžích právě ustláno, ale ragbisté dělají vše proto, aby se jejich sport dostal do širšího povědomí.

Sedmičkové ragby je olympijským sportem, ale hraje se i patnáctkové ragby. To je kvůli většímu počtu hráčů na hřišti mnohem více kontaktní. V olympijském, tedy v sedmičkovém ragby, se naopak uplatní spíše atletické a běhavé typy hráčů.

České ragbyové týmy se utkávají v patnáctkovém ragby ve třech soutěžích, extralize, první lize a druhé lize.

V sedmičkovém ragby je nejvyšší soutěží série elite. Dále se hrají 1. česká série, 2. česká série a moravská série.

V soutěžích má své zastoupení i Jihočeský kraj. Náš region reprezentuje Rugby Club České Budějovice.

Ragby se v jihočeské metropoli hrálo již na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let minulého století, pak se ale tento sport na dlouhá léta z Českých Budějovic vytratil. Českobudějovičtí ragbisté začali být znovu aktivní až dlouho po sametové revoluci. „Nový tým jsme s kamarády zakládali v roce 2011. Hned následující rok jsme začali hrát soutěž. Původně se to jmenovalo Oblastní soutěž Čech a pak z toho udělali druhou ligu," mapuje historii českobudějovického ragby trenér mužů Zdeněk Bílský.

V právě skončeném ročníku II. ligy obsadil jihočeský klub lichotivou druhou příčku. „Letošní sezona byla jednoznačně nejlepší ze všech dosavadních, a to nejen po sportovní stránce," potvrzuje vzestup českobudějovického klubu Bílský.

Druhou ligu ovládl B-tým Vyškova, zvládl i baráž a postoupil do první ligy. Vyškovské ragby má mimochodem za sebou velice vydařenou sezonu. A-mužstvo totiž po dvaadvaceti letech vybojovalo extraligový titul. „Rezerva Vyškova a Iuridica Praha byly nejkvalitnějšími soupeři, se kterými jsme se utkali. Špatně nehrál ani Rakovník. S ostatními mužstvy jsme sehráli jednoznačné zápasy. Je třeba podotknout, že se ragby učí stejně jako my," přiblížil úroveň třetí nejvyšší soutěže kouč Českých Budějovic Bílský.

Trenér Jihočechů dokonce reálně pomýšlí i na postup do vyšší ligy. „Uvidíme, jakým způsobem se bude druhá liga dál hrát, protože se uvažuje o nějakých změnách. Vždycky ale bude záležet na aktuálním kádru. Troufám si říct, že ten současný by klidně mohl vyšší soutěž hrát. Je dostatečně široký a předvádí docela hezké ragby," naznačuje ambice patnáctkového týmu kouč Bílský.

RC České Budějovice má jak patnáctkový tým, tak i sedmičkový. První turnaj 2. české série proběhl v květnu v Českých Budějovicích a domácí sedmičkový tým neměl konkurenci. Jihočeši postupně převálcovali Olymp Praha, Plzeň, Rumburk a Karlovy Vary a úvodní turnaj jasně ovládli. Ragby ovšem není sportem pouze drsných mužů. Ragby hraje i něžné pohlaví. Ženy ovšem hrají převážně sedmičkové ragby a Rugby Club České Budějovice má zastoupení ve druhé sérii.

Českobudějovické ragbistky jsou ve třetí nejvyšší soutěži aktuálně na druhém místě. Vede Tatra Smíchov B, třetí je Vrchlabí a čtvrté Kralupy nad Vltavou.

Českobudějovičtí ragbisté a ragbistky trénují v sezoně dvakrát týdně na sídlišti Vltava. „Po podzimním náboru se připojilo asi deset nováčků. Větší zájem má starší generace třicátníků, kteří si to chtějí alespoň vyzkoušet. Ti mladší se získávají pro sport hůře. Je ale také na nás si mladé získat. Když na to půjdeme správně, můžeme mladé hráče podchytit. Letošní úspěšná sezona nám k tomu velmi pomohla," říká Zdeněk Bílský.

V Evropě se hraje špičkové ragby na Britských ostrovech nebo ve Francii. Má šanci prosadit se v dohledné době do evropské špičky i Česká republika? „To je běh na dlouhou trať. U nás není ragby bráno jako vrcholový sport, ale spíš jako rekreační. Nemůžeme chtít po hráčích, aby podávali vrcholné výkony, když mají možnost trénovat pouze dvakrát týdně. A to není problém jen na naší úrovni, ale i ve většině extraligových týmů. Myslím, že se to však pomalu začíná zlepšovat," hledí do budoucnosti s mírným optimismem Bílský.