Evropský pohár juniorů a mistrovství České republiky ve sprint triatlonu je za námi. Tábor byl v neděli svědkem nadvlády ruských triatlonistů. V otevřeném mistrovství České republiky obsadili reprezentanti Ruska v mužském závodě první čtyři místa.

Až na pátém místě přiběhl do cíle nejlepší Čech Jan Čelůstka. „Včera jsem se vrátil z dovolené v Chorvatsku, takže forma nebyla zdaleka ideální. Jsem ale rád, že to stačilo na obhajobu mistrovského titulu ve sprintu," svěřil se v cíli Jan Čelůstka, který potvrdil svoji dominanci mezi českými závodníky.

Republikový šampionát v Táboře bral především jako přípravu. „Pro mě bude za měsíc důležitý Evropský pohár v Karlových Varech," říká český reprezentant.

Čelůstkovi to šlapalo nejlépe ze všech na kole, z vody ale vylézal až jako desátý. Následoval zhruba půlkilometrový výběh do depa, kde triatlonisté přesedali na kolo. „Tam vznikla mezera mezi mnou a ruskými závodníky a docvaknout se bylo hodně těžké," vzpomněl si Jan Čelůstka na nejtěžší okamžiky závodu.

V těsném závěsu za Čelůstkou dorazil do cíle také František Linduška. V absolutním pořadí byl šestý, v závodě mistrovství republiky druhý.

Pocity jindřichohradeckého triatlonisty za cílovou páskou byly smíšené. „Nevím, zda převažuje spokojenost či nespokojenost. Jednalo se o domácí závod, přijela konkurence ze zahraničí. Škraloupem jsou Rusové na prvních čtyřech místech, nicméně druhé místo hned za Honzou Čelůstkou je pěkné," váží si stříbra z domácího šampionátu Linduška.

Za týden odjíždí na akademické mistrovství světa do Švýcarska. „Do závodu jsem šel z plného tréninku. V Táboře jsem si otestoval nohy a materiál. Test před mistrovstvím světa myslím klapl," je spokojen František Linduška závodící za TCV Jindřichův Hradec.

Dařilo se i dalšímu Jihočechovi Lukáši Červenkovi. Borec domácího E.ON triathlon teamu získal v závodě mistrovství republiky bronzovou medaili.

Mezi něho a Lindušku se vklínil jen Maďar Czigány a v porovnání s mezinárodní konkurencí tak skončil Červenka osmý.

Jedenáctý byl Přemysl Švarc, kterému vinou zranění utekla olympiáda v Riu. „Spokojen nejsem, ale asi jsem nemohl čekat víc. Vždyť jsem kvůli zranění dva měsíce neplaval. Běh byl super, to už jsem ale bojoval jen o svůj dobrý pocit, protože o všem bylo rozhodnuto," postěžoval si Švarc.

Jedno pozitivum však přece jen našel. „Důležité je, že klíční kost drží a jsem zdráv," ujistil se Přemysl Švarc.

Ženy v Táboře absolvovaly stejnou trať jako muži, to znamená 750 metrů v Jordánu, 20 km na kole a pětikilometrový běh nakonec. Rovněž v ženském závodě dominovaly Rusky. Patřilo jim první a druhé místo. Českou šampiónkou se stala třetí Tereza Zimovjanová.