Možnost vyzkoušet si tuto motoristickou disciplínu ve voze Volkswagen e-Golf společnosti E.ON v barvách Deníku nešla odmítnout. Výběr spolujezdce proběhl jednoduše a v rodinném kruhu. Se synem jsme se vystřídali za volantem i v pozici navigátora a nakonec vše proběhlo v klidu, bez větších zádrhelů. Když se tedy povznesete nad jeho štiplavou poznámku, že ho čeká „víkend se senilním staříkem“.

Setinová rallye se od klasické automobilové soutěže výrazně liší. Vůbec totiž nezáleží na rychlosti, ale jede se dle předem stanoveného jízdního průměru, ke kterému je třeba se co nejvíce přiblížit. Rozhodují setiny vteřiny. Tedy u těch nejlepších…

To ale nebyl náš případ. I když touha poprat se o co nejlepší umístění nám rozhodně nechyběla, ke stupňům vítězů jsme měli daleko.

Průšvih přišel hned při první z dvanácti zkoušek pravidelnosti v lesích v okolí Přídolí a v mžiku bylo po nadějích. Z ničeho nic nám totiž vstoupila do cesty urostlá dáma v gumovkách s tím, že potřebují přehnat stádo krav z jedné pastviny na další. A to přesně po naší cestě.

Nebylo zbytí, museli jsme vyčkat, než zhruba stohlavé stádo dobytka zamíří na sousední louku. Občas nějakou kravku náš vůz zaujal, ale když ho začala se zájmem pozorovat, následoval nekompromisní pokyn: „Nečum a jdi.“ Paní od dobytka s námi očividně cítila, ale časová ztráta byla velká a hned na úvod jsme inkasovali nálož devíti tisíc trestných bodů.

Záhy tak bylo po nadějích na dobré umístění (na které bychom asi popravdě stejně nedosáhli). Takže jen pro formu, v České Trophy skončil Deník na 24. místě, v E.ON Poháru osmý.