Před zápasem měly oba celky nulu na kontě výher, takže bylo jasné, že se jeden ze soupeřů bude v sezoně poprvé radovat. Těsně před zahájením mistrovského ročníku Lvi doma Kolín hostili v přípravě, prohráli s ním těsně 96:99 a vyzkoušeli si, že by pro ně měl být právě tento rival hratelný.

Začátek byl divoký, neboť po vedení hostů hned v úvodu přišla tříminutovka Lions, který ji vyhrál 10:2. Po kolínském time-otu zase Středočeši otočili šňůrou 10:0. Těsný náskok pak udrželi do konce první periody, jíž vyhráli tříbodovým rozdílem.

Do druhého dějství Kolín vstoupil sedmi body v řadě, takže poprvé vedl dvojciferným rozdílem (20:30). Tentokrát musel po oddechovém čase sáhnout domácí kouč Karel Forejt, jenž před zápasem uvedl, že nad Kolínem se dá vyhrát pouze v případě, kdy neuteče do výrazného náskoku. Minutová porada pomohla k tomu, aby se domácí tým vzpamatoval v obraně, ale k obratu ve skóre zatím výkon nevedl. Poločas Hradec prohrál 32:41.

Po obrátce zprvu nic nenasvědčovalo tomu, že by hosté dopustili obrat. Dokonce svůj náskok ještě navýšili. Jenže Lvi za podpory diváků vsadili na bojovnost, žádný míč nevypustili a v euforii jakoby v nich bouchly saze. Svůj koš téměř zavřeli, pod ním kralovali Pavel Novák, zkušená posila z německého Weidenu, a Tomáš Vošlajer, jenž se stává velkou oporou lví sestavy. K nim se přidal nováček v týmu Michael Ringgold, Američan ze skotského Glasgow. Před koncem periody nejprve Lvi soupeře bodově dotáhli a v jejím závěru Michal Fröhde smečí po dlouhé době vrátil domácím bojovníkům vedení.

V poslední infarktové desetiminutovce se Kolín navrátil do vedení pouze na moment, poté režii na svá bedra převzal Mitch Rolls. Americký rozehrávač, přesně naplnil očekávání, se kterým na jih Čech z belgického Houthalenu přišel. Trefoval důležité koše, hýřil nápady, hosté si s ním vůbec nevěděli rady. V posledním hracím období dal za dvě minuty 9 bodů, s trojkou se přidal Karel Aušprunk. Ve 38. minutě Lions vedli 77:70, ale nic nebylo hotovo. Zkušení hosté během chvíle vyrovnali na 77:77. Faulovaný Rolls jedním proměněným trestným hodem potvrdil domácí šestkovou mizérii (17/6 = 35,3%!), ale právě touto trefou rozhodl – 78:77. Kolín svou poslední šanci totiž nevyužil, nejprve Aušprunk úžasně zablokoval jen 178 cm vysokého Jeremy Lewise a z následné jasné pozice Štefan Ličartovský minul!

Jihočeský celek se po výhře posunul na devátou příčku tabulky a již ve středu jej čeká duel na půdě dosud neporaženého Děčína, který se na nový ročník Mattoni NBL výrazně posílil příchodem českého reprezentanta Luboše Bartoně a Slovince Mateje Venty, jenž uplynulou sezonu působil u Vajgaru.

Predrag Benaček, trenér Kolína: „Gratuluji Hradci k zasloužené výhře. Soupeř bojoval víc než my. Osmnáct útočných doskoků domácích je naše velice špatná vizitka, je to už druhý zápas, který jsme takto prohráli. Připravovali jsme se na tento duel právě s cílem ubránit útočný doskok soupeře, takže nevím, co k tomu říct. Musíme na tom zapracovat."
Karel Forejt, trenér J. Hradce: „Myslím si, že zápas byl do posledních chvil velice dramatický a mohl vyhrát kterýkoliv tým. Jsem rád, že jsme to byli my, protože na vítězství čekáme strašně dlouho, když vezmu v potaz konec minulé sezony a začátek té letošní. Výhru jsme potřebovali a je mi úplně jedno, jakým způsobem k ní došlo. Hráči na hřišti nechali vše a stačilo to." 

J. HRADEC – KOLÍN 78:77 (20:23, 32:41, 59:58)
Sestavy a body: Rolls 21, Vošlajer 13, P. Novák 11, Pavlík 8, Vach 7, Aušprunk 6, Ringgold 5, Fröhde 4, M. Novák 2, Kysela 1 – Lewis 20, Field 13, Machač 12, Barnes 9, Horák 9, Ličartovský 8, Sýkora 4, Zuzák 2, Kamarunas, Koranda.
Trojky: 8:9. Fauly: 22:22.
Trestné hody: 17/6:19/12.
Rozhodčí: Lukeš, Karásek, Jeřáb. Diváci: 600.

Autor: Roman Pišný