Podobně jako v uplynulých ročnících ankety i tentokráte potěšila účast představitelů veřejného života Jihočeského kraje v čele s hejtmankou Ivanou Stráskou a jejími náměstky. Ceny nejlepším dále předávali předseda Krajského sdružení České unie sportu František Vavroch, krajští radní a také jihočeští olympionici Václav Chalupa, Jaroslav Pekař, Milan Čuda, Václav Vochoska a Antonín Procházka.

„Je mi ctí a potěšením přivítat vás na tradičním setkání všech, kteří mají sport rádi,“ řekla ve svém úvodním slově paní hejtmanka. „Je to hezká tradice a já jak oceněným sportovcům, tak i všem těm, kteří mají sport rádi, bych ráda popřála, aby jim sport dál přinášel samou radost,“ dodala Ivana Stráská.

Titul nejlepšího jihočeského sportovce roku obhájil letecký akrobat Martin Šon᠆ka, jemuž loni prvenství ve světové soutěži Red Bull Air Race o chloupek uniklo, letos však už titul světového šampiona získal. Z trofeje jihočeského Sportovce roku, kterou za něj přebíral předseda Aeroklubu Tábor Jiří Lískovec, měl Šonka velkou radost: „Mrzí mě, že jsem letos nemohl do Budějovic na vyhlášení dorazit, oceněním jsem ale velice poctěn a mám z něj velikou radost. Udělám všechno, abychom se za rok potkali znovu,“ řekl Deníku.

Novinkou 54. ročníku tradiční ankety, pořádané Deníkem, Krajským úřadem Jihočeského kraje a Krajským sdružením České unie sportu, byla Cena Univerzity Karlovy pro nejmladšího sportovce z elitní desítky, ke které rektor Tomáš Zima osobně poblahopřál Anežce Paloudové. mistryni Evropy do 23 let ve sjezdu na divoké vodě. Ta se v rozhovoru s moderátorem Radkem Šilhanem svěřila, že řeku začala sjíždět rekreačně. „Prvně jsem do kánoe usedla už ve dvou letech. Vzali mě tam rodiče,“ řekla a dodala, že závodit začala ve vodním slalomu, pak přešla na sjezd a na studiích v Praze se pokusí také o rychlostní kanoistiku.

Dvakrát musel vystoupat na pódium Jiří Kladrubský. Nejdříve jako kapitán fotbalistů Dynama, jimž jejich vítězné tažení druholigovým podzimem vyneslo v letošním ročníku ankety třetí příčku v kategorii kolektivů, poté si pro cenu došel sám jako desátý jihočeský sportovec letošního roku. Na dotaz, jak vidí šance na postup do I. ligy, volil diplomatickou odpověď: „Máme dobře našlápnuto, jaro rozhodne.“

Do Síně slávy jihočeského sportu byl uveden dvojnásobný mistr světa a bronzový z olympiády v Turínu Václav Prospal, jenž po své bohaté kariéře v zámořské NHL se vrátil domů do Českých Budějovic a v roli trenéra se snaží hokejisty Motoru dovést do extraligy. Na své svěřence má hodně přísný metr, nicméně ti ho v pondělí prý potěšili: „Dokonce jsem se na lavičce i usmíval,“ přiznal se.

Na dotaz, zda ho už přebolela jeho neúčast na zlaté olympiádě v Naganu 1998, kdy ho ze schválené nominace na poslední chvíli vyřadilo zranění, se jen pousmál: „Sice jsem to tenkrát oplakal, avšak co kdybych v Naganu špatně vyhodil puk a mohlo být po turnaji století…“