Karviná byla přímým soupeřem Olympu v boji o vyhnutí se baráži. Tu Severomoravané absolvovali již loni a dokázali se zachránit, Jihočeši z ní do extraligy postoupili. Rok se sešel s rokem a oba soupeři se v Karviné potkali znovu, tentokrát byl Hradec úspěšnější, neboť si ze vzájemného zápasu odnesl extraligovou záchranu. Karviná si na jistotu extraligové účasti i pro příští sezonu bude muset počkat do posledního kola, ale již osud nebude mít pouze ve vlastních rukách.

Do důležitého zápasu nastoupil domácí tým v téměř nejsilnější možné sestavě, ve které byli medailisté ze světových šampionátů Tomáš Tomiczek, Martin Kurz i Vladimír Luka, pro něhož to byl teprve druhý zápas v tomto mistrovském ročníku. Kádr posílil i Jan Blatoň, ten dokonce nastoupil teprve poprvé v sezoně.


V úvodu se zdálo, že Karviné všechny tyto skutečnosti pomůžou k tomu, aby vybojovala tři body. Do náporu jí Olymp dostal svojí nedisciplinovaností, když hned první jeho oslabení ztrestal Luka na konci třetí minuty. Při tomto gólu si vybral slabší chvilku jindřichohradecký gólman Ondřej Průša, jenž ovšem byl ve zbytku zápasu velikou oporou hostů. Postupem času se převaha přesunula na hokejky hráčů z jihu Čech, kteří se chvíli před koncem první třetiny zaslouženě dostali k vyrovnání, když svůj čtvrtý gól v sezoně vstřelil David Šperl.


Po změně stran Karviná nepředvedla ve hře dopředu zhola nic a mohla být ráda, že dostala jen dvě branky. Obě však byly výstavní, i když každá z jiného soudku. Při té první převzal Marek Hembera míček u vlastní branky a předvedl nevídané sólo přes celé hřiště zakončené krásným gólem. Na 3:1 pro J. Hradec pak dával Jiří Plášil, jenž byl postaven do útočné formace tří nesmlouvavých bojovníků spolu s Tomášem Schmidtem a Tomášem Halabudem.


Ve třetí třetině jihočeský elitní tým dlouho hlídal dvougólový náskok, ale závěr si znovu řádně zkomplikoval. Karvinou před koncem normální hrací doby pustil do dvojnásobné přesilovky, kterou 119 vteřin před třetí sirénou zužitkoval Alexandr Hegegy.
Až do úplného konce se pak Olymp bránil v oslabení, jež bylo o to větší tím, že domácí mužstvo hrálo power-play šest na čtyři, neboť karvinský brankář Daniel Vašek již seděl na střídačce. Horké chvíle před hostující brankou nakonec naštěstí vyřešil M. Hembera, jenž v předposlední vteřině trefil opuštěnou domácí klec a svému týmu zajistil definitivní záchranu.


Už o nic nešlo
Olymp do dalšího zápasu v Třinci, ve kterém už šlo snad pouze o prestiž, nastoupil asi ještě s myšlenkami na vyhraný zápas v Karviné a soupeři víceméně daroval vysoké vítězství. Slezané za 20 kol dali jenom 29 gólů, více než dvakrát se v zápase trefili pouze na konci loňského října právě v J. Hradci, kde prohráli 4:6. Tentokrát jim však do jihočeské branky padlo vše, na co sáhli, a dočkali se tak teprve třetího vítězství v mistrovském ročníku. Domácí tým absolvoval zápas proti Olympu s neuvěřitelnou dvaatřicetiprocentní úspěšností střelby!


Hlasy z Olympu
Ondřej Průša, brankář: „V Karviné jsme hráli takticky, dokázali jsme dodržet trenérovy pokyny. Poprvé na jaře jsme hráli opravdu bojovně a oproti Karviné se mi zdálo, že my máme větší touhu po vítězství. To bylo podle mého rozhodující. V Třinci jsme hráli bez koncentrace, byli jsme i unavení po předchozím zápase. Domácím navíc vyšlo v podstatě úplně všechno. Poslední kolo odehrajeme ve Vlašimi, na tento zápas se musíme důkladně připravit, vyvarovat se chyb z Třince a napravit si tam pošramocené renomé.“
Jan Donauschachtl, trenér: „V Karviné bylo vidět, že náš tým umí v rozhodujících zápasech zapnout. Díky vítězství jsme se vyhnuli baráži. Kluci dodrželi dohodnutou taktiku, vsadili jsme na bojovnost, která nám přinášela úspěchy na podzim. Smekám před Markem Hemberou, který prokličkoval v Karviné celé hřiště a skóroval. To byl snad nejkrásnější moment celé této sezony.“

KARVINÁ – J. HRADEC 2:4 (1:1, 0:2, 1:1)
Branky: 3. Luka, 44. Hegegy – 21., 45. M. Hembera, 13. Šperl, 24. Plášil. Asistence: Kurz, Tomiczek 2 – M. Hembera, Hunal, Halabud.
Vyloučení: 4:8. Využití: 2:0. Oslabení: 0:1. Střely na branku: 28:27.
TŘINEC – J. HRADEC 8:4 (3:1, 5:2, 0:1)
Branky: 5., 9., 25. Franek, 14. Simajchl, 19. Pail, 20. R. Smolka, 30. Szotkowski, 30. Toman – 9. P. Hembera, 22. Frýbl, 24. Šperl, 41. Majerik. Asistence: Szotkowski 3, Konvička, Samek, Říman 2, Pail, R. Smolka, Zvejška, Franek, Toman.
Vyloučení: 4:3. Využití: 0:1.
Střely na branku: 25:33.
Olymp: Průša, Janák – Adam, Šperl, Hunal, Kiss, B. Mátl – Čapek, Majerik, Frýbl – M. Hembera, P. Hembera, Landkammer – Plášil, Schmidt, Halabud.

Roman Pišný