V 5. kole se Basket Fio banka představí v neděli v Ústí nad Labem (17 hodin).

Zápas začal lépe pro kolínské Medvědy, kteří si v první čtvrtině vybudovali sedmibodový náskok. Za nepříznivého stavu 11:18 si domácí kouč Karel Forejt musel vzít oddechový čas, aby svůj tým uklidnil. Jeho rady zabraly, protože Bankéři šňůrou 13:0 vývoj otočili na svou stranu. Ve druhé periodě Kolín dotáhl drobnou ztrátu a poté se obě mužstva střídala ve vedení. První poločas nakonec vyhrál domácí celek rozdílem dvou bodů.

Po změně stran týmy pokračovaly ve vyrovnané partii, zdálo se, že hlavně díky obraně jihočeské mužstvo začíná mít navrch, avšak přišla 27. minuta, ve které Basket FIO urazil basketbalového Pánaboha. Při vedení 64:60 vypíchl Jiří Šoula v obraně míč a poslal do brejku své dva americké spoluhráče. Ti sami pod kolínským košem vymýšleli kudrlinky a namísto zvýšení náskoku z toho byl protiútok na druhou stranu. Ve zbytku třetího dějství už domácí hráči koš nedali, neodrazil se k nim jediný míč a čtyřminutovku prohráli 0:12.

Ilustrační foto.
Hokejbalisté Olympu na západě Čech plně bodovali

V posledním hracím období narostla ztráta Basket FIO na dvanáctibodový odstup, který dokázal rychlou šňůrou 10:0 snížit na rozdíl koše (74:76), ale hostující trenér Pavel Beneš domácí nápor utnul time-outem, po němž už Kolín až do konce na hřišti vládl. Především na doskocích nedal J. Hradci šanci. Jeho hráči doskočili 50 balonů, z toho 21 pod košem domácích!

Trenér jindřichohradeckých basketbalistů Karel Forejt.Zdroj: Jan ŠkrleKarel Forejt, trenér J. Hradce: „Hosté u nás sice o výhru museli hodně bojovat, ale my jsme jim to ulehčili na doskoku. Už minule mělo Brno osmnáct doskoků pod naším košem, ovšem tentokrát bych vyletěl z kůže, protože Kolín jich u nás doma má jednadvacet. Dal osmnáct bodů z druhých šancí, a to vlastně zápas rozhodlo. Můžeme hrát sebelepší obranu, ale pokud nedokážeme soupeře odclonit pod svým košem, bude nás to stále srážet. Výhrady mám ke hře našich zahraničních hráčů, kteří chtěli zápas před jindřichohradeckými diváky vzít do svých rukou, ale neměli na to.“

Ilustrační foto.
Třeboňští házenkáři vyhráli derby v Sezimově Ústí

Jiří Šoula, křídelník J. Hradce: „Celou dobu to byl vyrovnaný zápas. Nahoru dolu. Dostávali jsme se z plusu do minusu. Když už jsme měli rychlý protiútok, který jsme měli proměnit, tak to nahazujeme a jdeme z plus 6 na minus 2. To je rozdíl dvanácti bodů. A když se podíváme na to skóre, tak to asi rozhodlo. Jinak celou dobu vyrovnaný zápas, bojovalo se a jediné, co můžu říct, že jsme to mělo ve vlastních rukách.”

Basket Fio banka J. Hradec – BC Geosan Kolín 82:95 (27:21, 45:43, 64:72)
Sestavy a body: Šoula 27, Lawhorn 23, Zuzák 12, Tawiah 8, Fait 5, Stegbauer 4, Jones 3, Kantůrek, V. Novák, Dlugoš, Bašta – Skinner 28, Pajovič 18, Šafarčík 18, Bakič 11, Dokoupil 11, Číž 5, Machač 4, Rovenský, Harčár, Horák. Šestky: 9/7:30/26. Trojky: 7:7. Fauly: 26:16. 5OCH: 1:0 (Fait). Nejlepší hráč: Lee Skinner (Kolín). Rozhodčí: Hošek – Nejezchleb – Pokorný. Diváci: 500.

Roman Pišný