Hus Muž Duatlon je závod, který přímo navazuje na populární Xterru i na loňský premiérový Hus Muž triatlon. Multisportovní závod kombinující terénní běh, horské kolo a znovu terénní běh se bude konat v nádherné přírodě okolo Křišťanovického rybníka, Blanice a hradu Hus poprvé. Pořadatelé lákají na nezapomenutelný zážitek, který je ovšem vhodný i pro úplné sportovní začátečníky.

Letošní rok parta pořadatelů okolo rodiny Pilouškovi připravila velké překvapení v podobě návratu světového poháru Xterra do Prachatic. Zdálo by se, že tedy loňský Hus Muž, který se konal na stejném místě, zanikne. Ale namísto triatlonu se z Hus Muže stal jarní závod v populárním duatlonu, který si klade za cíl být prvním závodem sezóny pro zkušené závodníky a zároveň i možností prvního kontaktu s multisportem pro úplné začátečníky. „Tratě jsme zvolili daleko jednodušší, a to nejen profilem, ale i technickou náročností. Na kole se pojede většina kilometrů na náhorní plošině okolo Hlásné Lhoty. Trasa bude jednoduchá, ale nabídne i několik krásných pěšinek, které nezklamou ani zkušené Xterra závodníky. Naopak běh bude zábavný i technicky. Ten první zavede závodníky poprvé ke korytu řeky Blanice, druhý potom na doposud nevyzkoušené tratě přes Blanický mlýn, zaniklou obec Cudrovice nebo mýtickou zříceninu hradu Hus. Neznám krásnější trasu v okolí Prachatic. Podařilo se nám jí zrealizovat i díky podpoře obcí Záblatí, Zbytiny, Prachatice a Volary.“ Říká praotec Xterra v České republice a dlouholetý reprezentant Michal Piloušek. Vybrat si budou moci závodníci z delší tratě 3 km běh – 24 km horské kolo – 8 km běh nebo z kratší varianty 3 km běh – 12 km kolo – 3 km běh. Na delší trasu je možno také přihlásit tříčlennou štafetu, kdy každý závodník absolvuje jednu disciplínu nebo jeden oba běhy a jeden bikovou část.

Vimperk - Sedlec 2:1.
Z našich týmů vyhrál pouze Vimperk

Závod Hus Muž je letos prvním podnikem znovuobnoveného Českého poháru v terénním triatlonu a duatlonu pod názvem Czech Cross Triathlon. Především se ale Hus Muž prezentuje jako závod pro širokou veřejnost. „Vážíme si zařazení do poháru, ale je potřeba zdůraznit, že se nic nemění na pohodovém pojetí závodu. Chceme především neodradit triatlonové a duatlonové začátečníky a nabídnout jim krásný zážitek v šumavské přírodě.“ říká Piloušek. Závody v běhu jsou připraveny také pro děti od 0 – 15 let. „Trasy povedou po loukách okolo rybníka, není čeho se bát.“ dodává Piloušek. Po skončení závodu lákají pořadatelé na opékání čuníka nebo vystoupení skupiny Buczech Blues přímo u rybníka. Pro účast v závodě není nutno mít jakoukoli licenci, účastnit se může kdokoli. Stačí se přihlásit na oficiálních stránkách závodu www.husmuz.cz, kde najdete také detailní informace.

Michal Piloušek ml.