Ředitel závodu Alexandr Jegorov přivítal pětasedmdesát posádek, kterým popřál především dostatek větru. A jeho přání se splnilo. Již v první den závodu foukalo až do osmi metrů za vteřinu a odjely se čtyři velice kvalitní rozjížďky ke spokojenosti všech aktérů ve třídách RS700 a 29r. „Já potřebuji silný vítr. V něm umím jezdit, a když tady nebyl kolega Milan Hájek, měl jsem šanci na dobrý výsledek. Jenže hned první rozjížďku jsem pokazil a cílem projel na čtvrtém místě. Opravil jsem něco na lodi a potom již jsem dal tři jedničky,“ liboval si pozdější vítěz třídy RS700 Tomáš Vastl z pořádajícího klubu JK Černá v Pošumaví, jenž nakonec měl pět jedniček pět dvojek a jednu trojku a vyhrál před zkušeným Adamem Plhoněm.

Ve třídě 29r Jihočeši již tradičně neměli zastoupení. Ve stále populární třídě Fireball se do startovního pole vrátil Jan Krátký ze Slavoje Hluboká nad Vltavou. „Já si pořád dám tak tři závody za sezonu. Bohužel bráška se mnou už nejezdí, tak mi pomohl Láďa Vít z Plzně,“ uvedl.

Největší zastoupení měli jihočeští jachtaři ve třídě Létající Holanďan (FD). Mezi osmi startujícími posádkami bylo hned šest jihočeských posádek. Stále více se do popředí dere posádka z jachtařského DIM Bezdrev, především zásluhou Jana Čutky ml. ve spolupráci se Zdeňkem Pavlíčkem. I oni si pochvalovali silný vítr v poslední den závodu (až 8 m/sec) i slabší vítr v sobotu, kdy foukalo kolem čtyř vteřinových metrů. Bronz brala zkušenější dvojice Karel Šimek s Pavlem Benešem.

Mezi startujícími posádkami se představila i rodinná posádka Pazderníků. „Vrátil jsem se zase k jachtařině, ale zatím jen sledujeme zkušenější kamarády,“ usmíval se v cíli známý podvodní ragbista, podvodní rybolovec a velezkušený sportovní potápěč Standa Pazderník. Synovi, rovněž podvodnímu ragbistovi přiblížil další sport: "Je to paráda, jen synkovi musíme pořídit nějaké lepší jachtařské oblečení. V neděli nebylo na Lipně žádné teplo…“

Na Lipně v Černé tak mají pořadatelé za sebou další úspěšný závod, který se i tentokrát všem aktérům hodně líbil. Mnozí z nich již v sobotu 17. července přesednou na kajutové jachtě a budou zápolit na 56. ročníku tradiční Modré stuhy Lipna.

VÝSLEDKY O KRÁLE ŠUMAVY
Cadet (12 posádek): 1. Winkler – Eliáš (Toušeň), 2. T. Dítětová - A. Dítětová (Neratovice), 3. Kukla – Růžička (ČYK Praha, Toušeň).
RS 700 (11): 1. Vastl (JK Černá v Poš.), 2. Plhoň (Tři sestry), 3. Brabec (Cere Praha), … 6. Bartoš, 9. Kuthan (všichni YC Lískovec Černá v Poš.)
29r (20): 1. Dadák – Vičšor (Brno), 2. T. Nevelöš - A. Nevevelöš (Štětí), 3. Viščorová – Šlechtická (Brno).
Fireball (24): 1. Parůžek – Košvica (Toušeň, Brno), 2. Kubový – Roček (Neratovice), 3. Procházka – Cikrt (Neratovice, Toušeň), … 19. Krátký – Vít (Sj Hluboká nad Vlt., Plzeň).
FD (8): 1. Palkovský – Štorch (Štětí, Ústí), 2. Čutka – Pavlíček (DIM Bezdrev, M. Lázně), 3. Šimek – Beneš ( Sj Hluboká, DIM Bezdrev), … 4. Kleiner – Novotný K. (DIM Bezdrev), 6. Grill – Krátký (Třeboň, Dobřichovice).