Oddíl byl ve městě založen v roce 1991 pod hlavičkou Slovanu a pod vedením trenérky Jany Šimkové. Spolupracuje s 5. základní školou na sídlišti Vajgar a v současné době se může chlubit 298 členy své základny, z nichž je 230 dětí do 18 let. V roce 2010 se osamostatnil a funguje pod názvem Plavecký klub, nyní se rozšířil i o sekci triatlonu. Nejen o plánech na letošní rok informovala jeho jednatelka a manažerka Dita Podhrázská.

Říká se, že plavání není právě levný sport. Je to pravda?
Pokud se plavání dělá na vrcholové úrovni, tak určitě levné není. Například jen kvalitní závodní plavky stojí až deset tisíc korun, k tomu čepičky, brýle, další plavecké pomůcky nutné k tréninku. Snažíme se finančně přispívat závodníkům na určité akce, ale stejně musí jejich rodiče často sáhnout dost hluboko do kapsy. Dopravu a účast na závodech si plavci ve většině případů také hradí sami. Dále jsou tu náklady na několik přípravných soustředění.

Rekreační plavání ovšem tak drahé není?
Doufám, že jsem úvodní odpovědí plavce neodradila. Rekreační plavání na finance náročné není. Vzhledem k tomu, že se jedná o jeden z nejzdravějších sportů, tak se investice do něj vložené zajisté vyplatí. Koučem závodního týmu je Jan Šimek mladší. Nadějím se věnuje Jana Šimková, trenérka první třídy. Další desítka trenérů se stará právě o kondiční plavce, z nichž se ti nejnadanější přesouvají do závodních družstev. Každého, kdo by měl zájem o služby našeho oddílu, mezi sebou rádi uvítáme. Nejlepší je přijít na bazén v pondělí nebo ve čtvrtek vždy mezi 16 až 17 hodinou, kdy je tam celé vedení Plaveckého klubu pohromadě.

Jste také zasaženi zpožděním městské dotace, kterou zastupitelstvo na svém posledním jednání zatím neodhlasovalo?
Mimo členských příspěvků jsme samozřejmě závislí na dotacích od města. S nimi jsou v tomto roce nemalé problémy, doplácíme na takzvanou hokejovou aféru. Jenom náklady na nájem bazénu jsou půl milionu korun ročně. Jestliže včas nepřijdou městské peníze, tak se nejen náš klub, ale i spousta ostatních dostane do velkých problémů.

Měl Plavecký klub náročnou zimní přípravu?
Hned od začátku roku jsme se vrhli do tvrdého tréninku. Každý týden naplavaných pětatřicet kilometrů, ve vodě být sedm dní v týdnu. O jarních prázdninách jsme byli na soustředění v Srní na Šumavě, kde je pětadvacetimetrový bazén. Tam jsme naplavali padesát kilometrů. Za sněhem jsme sice dojížděli až na Modravu, kde byla jediná běžkařská trasa, ale i přesto jsme na lyžích bruslařským stylem udělali pětačtyřicet kilometrů.

Váš klub už není jen plavání, ale nově také triatlon. Změnil se proti nějak program přípravy?
Od letoška má klub oficiálně plaveckou a triatlonovou sekci. Na soustředěních se tedy mimo plavání věnujeme i cyklistice a běhání, což je logická změna. Mezi plavci je spousta šikovných všestranných dětí, které mají šanci se v triatlonu prosadit na republikové úrovni.

Úvod sezony zastihl plavce i triatlonisty v dobré formě. Pochlubte se výsledky.
V plavecké části hned na začátku března sbírala úspěchy při závodu pro nejmladší žactvo Tereza Kinterová. V Českých Budějovicích získala pět vítězství ze šesti startů. Za zmínku stojí i čtvrté místo Richarda Mňuka na padesátce znak. O dva týdny později se na stejném místě konalo první kolo Českého poháru, kde startovali i špičkoví plavci z Německa, Maďarska, Ukrajiny a Ruska. Závodníci se zde snažili o splnění limitů na evropské a světové šampionáty všech věkových kategorií. Náš klub reprezentovalo deset plavců, všichni v úvodu sezóny zaplavali velmi kvalitní časy. Třešničkou na dortu je pak zisk bronzové medaile Karolíny Šimkové z prsařské dvoustovky. Triatlonová sekce má za sebou první závody v Českém poháru v aquatlonu. V této disciplíně Plavecký klub startoval na mistrovství republiky ve Zlíně, kde jsme zaznamenali výborné výsledky. Mladší žák Filip Kopřiva tam získal bronz, v dětské kategorii byl osmiletý Šimon Michálek stříbrný a mezi staršími žáky Matyáš Pospíšil obsadil čtvrté místo.

S jakými cíli jde Plavecký klub do letošní sezony?
Chceme se úspěšně účastnit co největšího počtu závodů Českého poháru a národních šampionátů, což platí nejen pro plavání, ale též pro aquatlon a triatlon. Zaznamenali jsme úspěch na poli funkcionářském, když se nám dostalo cti o prvním červnovém víkendu uspořádat největší české závody pro desetileté žactvo. Na podzim pak chystáme uskutečnit premiérový ročník Podzimní ceny Jindřichova Hradce.

Autor: Roman Pišný