Zřejmě nejdůležitější zápasy sezony mají před sebou basketbalisté Jindřichova Hradce. Lions se chtějí v Národní basketbalové lize udržet, basketbalisté Hradce Králové naopak touží mezi českou elitu nahlédnout.

A Východočeši si rozhodně nechtějí barážovými zápasy pouze zpestřit závěr sezony. „Chceme postoupit, to je jasné. Naše forma ale není právě ideální. Zápasový rytmus nebyl takový, jaký bych si představoval," říká před barážovými duely trenér Královských Sokolů Lubomír Peterka.

Hradec Králové ovšem prošel v I. lize sítem play-off až do finále, kde prohrál s béčkem Opavy 57:73.

Na nerozehranost si mnohem víc může stěžovat Peterkův jindřichohradecký protějšek Karel Forejt. Vždyť Lvi za posledních třiatřicet dnů odehráli pouze jedno přátelské utkání.

V Jihlavě s domácí prvoligovou Vysočinou vyhráli Lions bez amerických hráčů v sestavě o patnáct bodů. „Výsledek není až tak důležitý. Šlo hlavně o to, hráče pozitivně naladit, protože na konci ligové soutěže na tom nebyli psychicky zrovna nejlépe," nepřeceňuje výhru nad Vysočinou kouč Forejt.

V jaké sestavě nastoupí Jihočeši k utkáním baráže zajímá i trenéra Peterku. „Je to pro mě záhadou. Naposledy jsem Lvy viděl v posledním kole Kooperativa NBL a pochybuji, že ve stejné síle nastoupí i proti nám. Moc nevěřím, že budou mít všechny Američany. Pokud by Jihočechům dva nebo tři chyběli, bylo by to pro ně značné oslabení. Každopádně budou pod větším tlakem," myslí si trenér Hradce Králové.

Ohledně složení svého týmu moc neprozradil ani jindřichohradecký Forejt. „V tuto chvíli je jisté, že jádro českých hráčů je kompletní včetně Jirky Šouly, který v závěru ligy chyběl, a především na ně budeme spoléhat," prozradil kouč.

Otazník visí nad posilami ze zámoří, které mohou mužstvo doplnit. Lvi dohrávali soutěž se čtyřmi americkými hráči, avšak kompletní čtveřice Američanů nyní nejspíš nepřicestuje. „Nechme se překvapit," usmívá se tajemně Karel Forejt. „Hlavní je, že jsme dobře naladěni a věřím, že dvojutkání s Hradcem Králové zvládneme," zůstává optimistou Forejt.

U Vajgaru se hraje v pátek od 20 hodin, odveta v Hradci Králové je naplánována na neděli. V sérii na dva zápasy bude vítězem tým s lepším skóre.