Letošní premiéře přeboru nepřály klimatické podmínky. „Studené a deštivé počasí v týdnu před závodem akci celkem ohrozilo, ale na víkend již byly předpovědi příznivější. Protože bylo vše nachystáno jako na mistrovství republiky, rozhodl se pořadatel závod neodvolat," vysvětluje vedoucí jihočeského motokrosového střediska Evžen Zadražil.

Odměnou organizátorům ale byla jen hrstka zúčastněných závodníků. Pouhých 89 jezdců pacovský motokros dlouho nepamatuje…

Přijeli a závodili tak jen piloti, kteří přistupují k motokrosu jako k výkonnostnímu sportu a chtějí závodit. „Chtějí třeba získat titul přeborníka kraje nebo si chtěli dobře zatrénovat na červnový závod mistrovství republiky," dodá Zadražil.

Při dopoledních trénincích bylo ještě hodně bláta, ale odpoledne už byl povrch lepší a kondici tratě už pak neuškodily ani dvě krátké odpolední přeháňky.

Ve třídě 85 ccm se ve druhé jízdě o celkové vítězství přetahovali Luděk Černý z Motosportu Chýnov a Šimon Proučil z SMS Praha. Posledně jmenovaný nakonec ale dokázal vyhrát obě jízdy a stal se tak zaslouženým vítězem. S větší časovou ztrátou v obou jízdách pak zaznamenal vavřínový úspěch Matyáš Plch z Extreme Motorsportu. Ve třídě Hobby MX1 zvítězil Viktor Šrom z MTZ Mototechnika, který se oproti loňsku hodně zlepšil. Jednoduché to ale neměl, druhý Jiří Valeš z SMS Nepomuk a celkově třetí Jakub Štěpka mu rozhodně byli velice důstojnými soupeři.

Mezi jezdci třídy Hobby MX2 dominoval na jihu Čech dobře známý Jakub Kos ze Stříbra. Tomu pro změnu zdatně sekundovala dvojice Kamikaze Racing Teamu Petr Dubský (2. místo) a Pavel Doubek, který byl celkově třetí. V této třídě parádně zajela i medailová účastnice MMČR třídy WMK Kristýna Vítková z Yamaha Čepelák RT, skončila v první polovině startovního pole.

Ve třídě Veterán zaznamenal své první vítězství v KP Zdeněk Svoboda z Motosportu Chýnov. Na svém dvoutaktu jel sice nenápadně, ale bez chyb. Jeho jmenovec, Svoboda Stanislav ze západočeského Chodova nakonec skončil celkově druhý. Během tréninků to sice na úspěch nevypadalo, ale v odpoledních jízdách našel dobrou formu domácí matador Jaroslav Hemr z AMK Pacov v AČR a nakonec byl celkově třetí.

Třídy MX2 a MX2 jely spojené (stejně jako třídy Hobby). Zde byl jasnou jedničkou úřadující krajský přeborník Michal Gregor v barvách svého nového týmu Vrtal MX. Druhé místo si s přehledem vyjel David Kraus z Motosportu Chýnov a třetí byl východočeský host Marek Pospíšil z týmu Yamaha Čepelák.

Mezi jezdci třídy MX2 byl suverénní Rudolf Plch z Extreme Motorsportu, který byl ve druhé jízdě dokonce druhý absolutně. Úspěšný jezdec juniorského MMČR Jakub Mencl z SMS Nepomuk byl celkově druhý a Tomáš Dvořák z Jílového u Prahy pak s poměrně velkým odstupem třetí.

Další závod se pojede již v sobotu na trati v Kaplici. Tréninky začínají v Blanské kotlině v 8 hodin, hlavní závod startuje ve 12.30.