V rámci přípravného období na mistrovské boje v nejvyšších basketbalových soutěžích se koná řada zápasů a turnajů. Mezi ty nejlépe obsazené bude zajisté patřit ten, který se v J. Hradci uskuteční od zítřka do neděle. O Poháru starosty města se ve sportovní hale bude hrát premiérové klání, přičemž soupeři pro jindřichohradecké Lions, jenž se chystají na svůj první start v Mattoni NBL, patří k velice zvučným.

Do města nad rybníkem Vajgar se povedlo domácím Lvům přilákat úřadujícího slovenského vicemistra MBK Rieker Komárno a druhý nejlepší tuzemský celek minulé sezony BK Orli Prostějov.

Turnaj odstartuje v pátek duelem J. Hradec vs. Prostějov. Přestože utkání začíná relativně pozdě večer, tak by si jej příznivci dobrého sportu neměli nechat ujít.

V mužstvu z Hané, které vede trenérské duo Zbyněk Choleva – David Hájek, se diváci mohou těšit například na mnohonásobného českého mistra Pavla Slezáka, který sbíral tituly v dresu Nymburka, nebo na Slováky Dušana Pandulu či Romana Marko. Očekávání slibuje i nová akvizice Austin Lee Default z USA. 22letý 206 cm vysoký pivot přichází z univerzitního celku Colorado Bufalloes.

V sobotu si to rozdají Komárno s Prostějovem, přičemž i tento zápas stojí za vidění, přestože v něm Lvi nebudou figurovat. Ti se připraví na nedělní vyvrcholení turnaje, v němž se střetnou s Komárnem. Celek ze slovensko-maďarské hranice již Lions z přípravy znají, v bouřlivém prostředí na soutoku Váhu s Dunajem mu podlehli o třináct bodů (70:83).

Nyní se budou těžkému protivníkovi doma snažit porážku vrátit, což bude těžké, nikoliv však nereálné. Český kouč Komárna František Rón má kádr naplněný hvězdami. Prim hrají především Slovinec Siniša Bilič, Američani Kevin Thompson, Nasir Robinson a Chris Lowe, Maďar Péter Szabó a slovenští reprezentanti Martin Bilík a Ondrej Šoška. Kapitánem týmu je Jan Kratochvíl, což je jediný český basketbalista v sestavě.

Program turnaje
pátek 21. září – 20.15 hodin
J. Hradec – Prostějov
sobota 22. září – 15 hodin
Prostějov – Komárno
neděle 23. září – 15.30 hodin
J. Hradec – Komárno 

Roman Pišný