O svém výtečném postavení rozhodli během víkendu, když zvládli oba duely na palubovkách soupeřů v Ostravě a Hradci Králové.

Během třinácti odehraných kol si Jihočeši připsali bilanci deseti vítězství a pouhých tří porážek. Úspěch je o to cennější, že Lions po úspěšné minulé sezoně zásadně obměnili a omladili kádr. Vsadili na talentované kmenové borce a hlavně si dlouhodobým kontraktem zavázali fundovaného trenéra Karla Forejta, který z hráčů během krátké doby vytvořil jednolitý tým, jehož hlavní devízou je kromě nesporných basketbalových kvalit i bojovnost a touha po úspěchu.

Jihočeši se však zároveň dostávají do role jednoho z favoritů druhé nejvyšší soutěže a jejich soupeři si na ně příště už určitě budou dávat daleko větší pozor, takže potvrdit současné postavení i ve druhé polovině dlouhodobé části a v následném play off nebude rozhodně jednoduché. Zvlášť, když se jim nevyhýbají ani četná zranění.

Ale vraťme se ještě k víkendovým zápasům. Lions v sobotu cestovali do haly ostravské VŠB, která uzavírá tabulku I. ligy. Jindřichohradecký tým po dlouhé a únavné cestě dokázal zvítězit 65:56, ovšem jak je vidno i z konečného výsledku, snadná práce to nebyla.

„Zápas v Ostravě jsme chtěli po náročné cestě odehrát s větším počtem hráčů, aby naši nejvytíženější mohli pošetřit síly. Domácí se ale ukázali jako velice houževnatý celek, a tak jsme museli o vítězství bojovat až do úplného závěru. O vítězství nakonec rozhodla zřejmě kvalita a zkušenost našich podkošových hráčů,“ podotkl kouč Lions Karel Forejt
Druhý souboj na půdě nováčka v Hradci králové byl ještě o poznání vyrovnanější a v jeho závěru se štěstí přiklonilo na stranu odvážnějších Jihočechů, kteří zvítězili 83:78.

„V sobotu se chlapci dostali do postelí asi kolem půlnoci a ráno je čekal budíček již ve čtvrt na osm, neboť začátek zápasu v Hradci Králové byl stanoven už v deset hodin,“ připomněl náročný program.

„Po výborném úvodu jsme trochu polevili a nechali soupeře vrátit se do zápasu. Na začátku poslední čtvrtiny se na našich klíčových hráčích projevila únava a domácí vedli už o jedenáct bodů. Ale za tohoto nepříjemného stavu si kluci sáhli na samé dno svých sil a ukázali obrovské lví srdce, které bije pro Jindřichův Hradec, a soupeři doslova vyrvali pro něho tolik potřebné vítězství. Chtěl bych touto cestou všem hráčům poděkovat za velmi dobrou práci v první polovině základní části,“ prohlásil Forejt pro klubový web.

Jindřichohradecký celek začne odvetnou část I. ligy v sobotu 12. prosince na domácí palubovce soubojem proti své „dvojičce“ z Benešova (18 hodin). A Středočechům má rozhodně co oplácet, neboť v prvním vzájemném měření sil Lions prohráli 88:93.

FAKTA Z I. LIGY

VŠB OSTRAVA – BK LIONS 56:65 (9:23, 26:40, 37:50)
Body:
Kresta 15, Zavadil 11/2 trojky, Rychtr 11/2 – Prachař 18, Švejda 14/2, Tomanec 13/1, Eisman 10/2, Čech 8, Novotný 2.
Trojky: 5:5.
Fauly: 17:16.
Trestné hody: 14/11:18/12.
HR. KRÁLOVÉ – BK LIONS 78:83 (20:26, 43:41, 67:58)
Body:
Špaček 26/4, Kiršbaum 20, Vošlajer 8/1 – Tomanec 34/4, Eisman 12/2, Prachař 12, Švejda 11/1, Čech 7/2, Novotný 4, Houška 2, Hubálek 1.
Trojky: 8:9.
Fauly: 20:20.
Trestné hody: 20/13:16/14.