Jachetní klub Černá v Pošumaví bude od 2. do 5. září hostit jeden z vrcholů světového jachtařského kalendáře, kterým je juniorský evropský šampionát v lodních třídách 49er a 49erFX. Česká republika tak vůbec poprvé pořádá takto významnou sportovní akci, během níž bude na hladině lipenského jezera na těchto dvouposádkových skifech závodit na 120 jachtařů.

Český jachting bude mít zastoupení v obou lodních třídách a medailová očekávání jsou poměrně vysoká. Kormidelnice Sára Tkadlecová z Jachtklubu Toušeň, která bude závodit s Annou Justovou z YC LS Brno, hodnotila své naděje. „Na závod se připravujeme téměř půl roku v místě konání. Podmínky na Lipně nám sedí. Doufáme, že využijeme výhody domácího hřiště a urveme pro český jachting medaili,“ uvedla.

V průběhu čtyř závodních dnů je naplánováno 12 rozjížděk, které budou probíhat každý den od 10.30 hodin. „Ideální místo pro sledování závodu bude pláž Windy Point. Věříme, že podmínky nám dovolí vytyčit závodní trať blízko břehu, aby tak závod byl dostupný i pro diváky,“ dodává Dominika Vaďurová, bývalá úspěšná závodnice lodní třídy 49erFX, která tentokrát působí v roli manažerky závodu.

Na startu budou také další české posádky. Ve třídě 49er Jaroslav Čermák a Petr Košťál z Yachtclubu Pardubice a Matěj a Šimon Jurečkovi z TJ Císařská louka Praha, ve třídě 49erFX jsou kromě Tkadlecové s Justovou přihlášeni rovněž Tibor a Adam Nevelöšovi z SK Štětí.