Před startem loňské sezony Mattoni NBL sehráli basketbalisté BK Lions J. Hradec jedenáct zápasů, z nichž sedm vyhráli. Ve své premiéře v nejvyšší české soutěži pak svěřenci trenéra Karla Forejta obsadili 13. místo. Před druhým startem mezi elitou je v přípravě znovu čekala porce jedenácti utkání, avšak tak pěkné bilance jako loni už nedosáhnou. Odehráli totiž již devět střetnutí a v nich dokázali uspět pouze dvakrát.

Do nejvyšší soutěže vstoupí jindřichohradečtí Lvi v sobotu 12. října, kdy na domácí palubovce budou hostit Ostravu. Do té doby ještě odehrají dva přípravné duely proti kvalitním protivníkům. Oba zápasy se uskuteční v rámci mezinárodního turnaje O pohár starosty města Jindřichův Hradec, který od pátku do neděle hostí sportovní hala.

Při akci s účastí dvou českých týmů a jednoho slovenského se již BK Lions představí s kádrem, jenž bude jindřichohradecké barvy hájit v průběhu mistrovské sezony. Svůj um nejlepším basketbalovým fanouškům v MNBL, což diváci v Hradci bezesporu jsou, ukáží nové akvizice v barvách Lvů. Představí se například Američané Brian Tracey a Mitch Rolls, do kádru se ze zkušebního kempu dostal i Pavel Novák, přicházející z Německa. Pokusit se protlačit do kádru Lvů budou ještě chtít Jan Hartman a Filip Sagan, což jsou loňští Levharti z rozpadlého Chomutova.

Při druhém ročníku turnaje se kromě domácího BK Lions představí BC Kolín a BK Iskra Svit ze Slovenska. Složení účastníků dává příslib kvalitní podívané, kterou by si neměli fandové kvalitního sportu nechat ujít.

Například slovenský celek, s nímž už v této přípravě Lvi hráli (99:105), v základní patnáctce tvoří sedm Američanů, Chorvat, Lotyš a pouze šest Slováků. Kolínští Méďové přijedou s novými a staronovými posilami, těmi hlavními hvězdami týmu kouče Predraga Beňačka budou Chad Barnes z USA a Vytautas Kamarunas z Litvy.

PROGRAM TURNAJE:
pátek 27. září – 20 hodin
J. Hradec – Svit
sobota 28. září – 17 hodin
Svit – Kolín
neděle 29. září – 17 hodin
Kolín – J. Hradec
Vstupné: 20 Kč/zápas, 50 Kč/turnaj
 

Tomáš Blábolil se stal prezidentem BK Lions

Basketbalisté jindřichohradeckých Lions před startem nejvyšší soutěže neposilují pouze na sportovním poli. Nabídku vedení klubu totiž přijal generální ředitel společnosti RBB Invest Tomáš Blábolil a stal se jeho prezidentem.

„S panem Blábolilem, který je velkým fanouškem našeho basketbalového klubu a častým návštěvníkem zápasů nejvyšší soutěže, jsme dlouhodobě o čestné pozici prezidenta komunikovali, čímž jsme mu chtěli vyjádřit poděkování za finanční i další podporu od jeho společností. Jsme proto velmi rádi, že tuto funkci přijal s cílem dopomoci svými zkušenostmi a zaujetím pro sport k lepším výsledkům v budoucnosti," uvedl sportovní ředitel Lions Radim Valcha.

Společnost RBB Invest a především Nadační fond RBB Invest dlouhodobě podporují kulturní a sportovní dění na Jindřichohradecku. V posledních letech byly významnými partnery v mnoha projektech a poskytly finanční podporu v celkovém objemu zhruba 16 milionů korun. 

Autor: Roman Pišný