Basketbalisté Jindřichova Hradce v pondělní dohrávce 13. kola Kooperativa NBL v Praze s USK padli a osmou příčku v tabulce přenechali právě Pražanům.
Trenéři Lions věděli, že o výsledku rozhodne na Folimance hra obran. Lvi podali v obraně velice dobrý výkon, domácí USK je ale v této činnosti ještě předčil. „Je pravda, že jsme se v útoku trochu trápili, je však třeba dodat, že domácí bránili opravdu výborně," pochválil soupeře trenér jindřichohradeckých Lvů Karel Forejt.
V utkáních na Folimance moc bodů letos nepadá a to hraje do karet právě týmu USK, který našel v této hale azyl. „Na obranné činnosti neustále pracujeme. Trenér je specialistou na defenzivu a tento styl nám vštěpuje," potvrdil hlavní devízu domácího týmu křídelní hráč USK Jaromír Bohačík. Také jemu je jasné, že o výsledku rozhodla dobrá obrana jeho mužstva. „Díky agresivitě v obraně se nám podařilo eliminovat podkošové hráče Jindřichova Hradce a v tomto stylu musíme pokračovat i v dalších zápasech," má recept Bohačík.
Zápas podstatně ovlivnila už první čtvrtina, kterou domácí vyhráli 21:9. „My jsme především na začátku podali špatný výkon. Nedařilo se nám skoro nic. Dokázali jsme se však vrátit do zápasu a jít i do vedení, jenomže pak jsme přestali hrát týmově, tím pádem se nám zhroutil útok, a to byla voda na mlýn USK. Prostě jsme ustoupili od hry, která nám pomohla zlikvidovat náskok domácích," nabízí svůj pohled kapitán Lions Stanislav Zuzák.
Zejména klíčový rozehrávač Lvů Terrell Lipkins začal hrát ve druhé polovině utkání příliš individualisticky a bral na sebe veškerou zodpovědnost, u trenéra Forejta však našel zastání. „Lipkins odvedl velký kus práce v obraně a měl velký podíl na tom, že jsme se vůbec dokázali vrátit do zápasu. Možná proto mu potom chyběly síly v útoku," obhajuje Forejt Terrella Lipkinse. „Spíš bych řekl, že velmi slabě zahráli zbylí tři cizinci. Třeba na Brookse se domácí zvlášť zaměřili a on se s tím vůbec nedokázal vyrovnat. Tentokrát jsme museli spoléhat především na české hráče," myslí si kouč.
Únava hráčů, kteří se zasloužili o zvrat v utkání, byla podle trenéra rozhodujícím faktorem v závěru zápasu. Basketbalisté USK podle něj měli v závěru víc sil. „Když jsme se dostali v poslední čtvrtině do tříbodového vedení, věřil jsem, že už to dotáhneme do vítězného konce. Kluky, kteří se nejvíc zasloužili o dohnání manka, jsme však museli vystřídat, protože už toho měli dost," říká Karel Forejt.
Za pozitivní ovšem považuje fakt, že letošní tým má větší víru ve vlastní schopnosti, je schopný kdykoliv zabrat a zvrátit nepříznivý průběh zápasu. „To nám v předchozí sezoně scházelo," uznává Karel Forejt.
Zápas s USK Praha je minulostí. Další zápas čeká na Lvy v sobotu, kdy k Vajgaru přijedou basketbalisté Děčína. „Jsme zklamaní, protože jsme v Praze chtěli vyhrát a byli jsme k tomu i blízko. Nedá se ale nic dělat, musíme se připravit na další zápas a jít dál," burcuje před sobotním duelem Stanislav Zuzák.