Třiatřicetiletý odchovanec strakonického Fezka má nyní další cíl – chce za dva roky získat medaili z olympijských her v Paříži. V pondělí ukázal zlatou medaili i doma ve Strakonicích.

Faměra vyrostl v bazénu na strakonické Křemelce a v areálu Na sádkách. Brzy ale jeho talent přerostl zdejší měřítka. Přes angažmá v Košicích, ve Francii a v Německu se dostal až do Barcelony. Španělští funkcionáři záhy projevili snahu získat ho do svého národního týmu.Začali vyřizovat potřebné kroky k tomu, aby získal jejich občanství. Povolení ke startu za španělský národní tým dostal v lednu 2020. Loni s ním skončil na olympijských hrách v Tokiu na čtvrtém místě.

Ve strakonickém bazénu plave mnoho rekordů. V červnu zaznamenalo strakonické vodní pólo jiný výrazný primát. Jednalo se o rekordní vítězství strakonických pólistek. Ty se staly posedmnácté republikovými šampionkami. Takto dlouhá šňůra nemá u nás srovnání. Český svaz vodního póla tehdy zřídil ve Strakonicích centrum mládeže. Cílem je snaha založit národní tým a dostat se s ním v roce 2028 na olympiádu v Los Angeles.

Autor: Pavel Pechoušek