S průběhem třetího dílu domácího kartingového šampionátu byl předseda Autoklubu Písek Václav Kudrle spokojen. „Letos poprvé se jede dohromady mistrovství republiky spolu s Pohárem Autoklubu, což má pozitivní vliv na jezdecké obsazení závodů,“ chválí si účast 164 pilotů na víkendovém klání. „To je skutečně vysoký počet,“ dodá.

V organizaci domácího šampionátu letos došlo ke změně. Pořadatelem všech závodů je Autoklub Moravská Třebová. „Náš klub pořadateli pronajímá dráhu a veškeré zázemí. To znamená věž časoměřičů, váhy, depo a vše ostatní. To mu zabezpečíme. Pořadatel si dodává vedoucího dráhy a traťové komisaře,“ vysvětluje Kudrle, jenž při závodě působil v roli hlavního sportovního komisaře. „My jsme pomohli s řízením závodu. Vzájemně spolupracujeme.“

A právě spolupráci s kolegy z Moravské Třebové si Kudrle nemůže vynachválit. „Potýkáme se s problémem, který trápí celou společnost. Nejsou lidi. My konkrétně těžko sháníme kvalitní traťové komisaře. To je problém. Hodně nám pomáhali studenti píseckého gymnázia, ale ti opouštějí školu a mají své zájmy. Sehnat náhradu je těžké,“ posteskne si. „Proto jsme rádi, že přijeli kolegové z Moravské Třebové s celým svým týmem.“

Připravit přírodní areál na velký závod není jednoduchá záležitost. „Upravovali a natírali jsme obrubníky. V celém areálu, včetně depa, se musela posekat tráva. Situaci nám navíc zkomplikoval čtvrteční vytrvalý déšť. Ale všechno se podařilo zvládnout,“ konstatuje.

Získat pořadatelství závodu mistrovství republiky je rok od roku složitější. Dříve se v Písku jezdily dva podniky za rok. To už je minulost a Kudrle je rád alespoň za jeden. „Dva závody letos dostal jenom Cheb. Jinak ostatní pořadatelé mají jako my jenom jeden,“ upozorňuje.

Letošní sezonu na Hradišti zahajovalo mezinárodní mistrovství Rakouska v supermotu. „To byl povedený závod. Přijelo sto šestadvacet jezdců. Perfektní účast. Kromě Rakušanů tady byli také Němci, Poláci, Maďaři, Slováci a naši jezdci. Sportovní spoluprací s Rakouskem se snažíme upevňovat příhraniční styk. S Rakušany je skutečně perfektní spolupráce. Pojedeme jejich mistrovství i příští rok a spíše omezíme náš šampionát. I z hlediska hluku. V rakouském mistrovství jsou požadavky na motorky mnohem přísnější než u nás,“ přemítá Kudrle.

O víkendu se na Hradišti bude opět závodit. Motokáry tentokrát vystřídají malé motocykly. „Počítáme s účastí kolem sedmdesáti jezdců. Chtěl bych ocenit, že záštitu nad závodem převzali první vicehejtman kraje Jiří Knot i starostka Písku Eva Vanžurová.“

Program závodu začíná v sobotu v 9 hodin volnými tréninky, od 13.25 se pojedou kvalifikace. V neděli je v 9 hodin na programu warm up. První série finálových jízd odstartuje v 10.30, druhá ve 13.55.

Mezinárodní mistrovství republiky v supermotu se pojede na Hradišti prvního července. „Hlavně kvůli hluku jedeme jenom jeden závod. Snažíme se vyjít písecké veřejnosti vstříc, tak jsme omezili naše aktivity. Kromě dopředu plánovaných závodů se u nás nic nekoná v neděli, aby byl naprostý klid,“ uzavírá Václav Kudrle.