Vedle padesátky letních sportů si budou moci návštěvníci Olympijského parku Rio – Lipno 2016, který se v pátek otevřel na březích lipenské přehrady, vyzkoušet také své technické dovednosti a užít si zase jinou zábavu.
Postará se o to Technologický park MPO, tedy projekt, zaměřený na podporu technického vzdělávání, za nímž stojí ministerstvo průmyslu a obchodu a pět jihočeských středních a vysokých škol.
Českobudějovická Vysoká škola technická a ekonomická (VŠTE) zde návštěvníkům poskytne herní konzolí XBOX se senzorem Kinect, která jim i touto formou umožní vyzkoušet si nejrůznější sporty a zažít nevšední zábavu, protože technologie ustupuje do pozadí a prostor dostává přirozenost hráče. „Ten k ovládání her nepotřebuje ovladač, ale jen své tělo – ruce, nohy, boky. Stačí se postavit před senzor a zábava může začít," popisuje novinku Miroslav Vovesný z Projektového a inovačního centra VŠTE. To lipenské „techcentrum" vybaví také 3D tiskárnou a 3D skenerem, které budou mít návštěvníci rovněž k dispozici.
Především děti a mládež tak budou mít příležitost vedle sledování svých sportovních vzorů a aktivního sportování zaplnit volný čas v olympijském parku i technohrátkami.
„Je to vítaná příležitost, jak naši vysokou školu, která je jedinou „Technikou" v jižních Čechách, opět představit široké veřejnosti. Ukázat, že dovedeme připravit nejen strojaře, odborníky na dopravu a logistiku, stavebnictví nebo podnikovou ekonomii, ale také dát studentům prostor na zábavu a sport, což je prostě nedílná součást vysokoškolského života," uvedl docent Marek Vochozka, rektor VŠTE. Ta patří do sítě veřejných vysokých škol a letos si připomíná deset let existence.
Prostor pro „technohrátky" si v olympijském parku pronajalo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR a poskytlo ho pěti jihočeským středním průmyslovým a vysokým školám k jejich prezentaci. „Součástí expozice budou i studentské práce jako interaktivní exponáty, které si každý bude moci vyzkoušet na vlastní kůži," uvedl František Kotrba, mluvčí ministerstva.