V městečku v podhůří Orlických hor běželo 769 atletů ze 123 českých a moravských oddílů, a to včetně 80 účastníků veřejného klání. O mistrovské tituly se závodilo v 11 kategoriích.

Do osmikilometrového závodu žen nastoupila také sedmatřicetiletá biatlonistka Pavla Schorná z KB Staré Město pod Landštejnem. Ve startovní listině byla druhá nejstarší, ale vůbec to nebrala v potaz, protože skončila na výborném 5. místě. Obsadila pozici hned za kvartetem favoritek, jež se brzy od zbytku závodního pole odpoutaly.

„Nečekala jsem to. Pátá příčka je pro mě skvělým zakončením běžecké sezóny. Snad jsem tímto výsledkem ukázala, že ještě nepatřím do starého železa. Běželo se mi super, i když nárazový vítr a mírné sběhy dávaly zabrat. S umístěním jsem hodně moc spokojená,“ uvedla závodnice z České Kanady, která na šampionátu hájila barvy Maratonstavu Úpice.

Pavla Schorná z KB Staré Město.
Pavla Schorná triumfovala ve Velké kunratické

Zajímavou zkušenost při 49. MČR udělali také dva patnáctiletí reprezentanti jindřichohradeckého SKOK. Na bahnitém terénu v Žamberské pahorkatině se závod vydařil především Kristýně Dvořákové, jež ve velmi početném běhu skončila jedenáctá, když jí jen 4 vteřiny chyběly k umístění v nejlepší desítce. Její oddílový kolega Matěj Řáda sice absolvoval tříkilometrovou trať jako jeden z pomalejších, ale rovněž pro něho to byl velký zážitek.

Ženy 8 km (27): 1. Simona Vrzalová (SSK Vítkovice) 29:55, 2. Moira Stewartová (Spartak Praha 4) +0:14, 3. Lucie Sekanová (USK Praha) +0:26, 4. Kristiina Mäkiová (PSK Olymp Praha) +0:40, 5. Pavla Schorná (Maratonstav Úpice) +0:52, 6. Diana Mezuliáníková (PSK Olymp Praha) +1:10, 7. Kristýna Dvořáková (Atletika Jihlava) +1:23, 8. Adéla Stránská (ČTBK Iscarex Č. Třebová) +1:28.
Starší žákyně (83): 1. Eliška Landsmannová (Atletika JM Praha) 11:56, 11. Kristýna Dvořáková (SKOK J. Hradec) +0:48.
Starší žáci (93): 1. Jakub Davidík (Baník Stříbro) 10:32, 79. Matěj Řáda (SKOK J. Hradec) +2:13. 

Roman Pišný