Již ode pondělí bude plavcům z Českých Budějovic a okolí znovu sloužit krytý bazén, který byl dosud z důvodu rekonstrukce uzavřený. Veškerý volný čas na městské plovárně trávil 
i trenér a zároveň předseda zdejšího oddílu Plavání České Budějovice Filip Pytel. Sedmadvacetiletý Budějovičák přeplaval před devíti lety kanál La Manche a poté se začal věnovat trénování. Nyní už se nemůže dočkat až spolu se svými mladými svěřenci znovu vyzkouší vodu zrekonstruovaného bazénu.

V pondělí začne po pětiměsíční přestávce způsobené rekonstrukcí znovu fungovat pro veřejnost i závodní plavce krytý bazén. Jak se na tuto událost těšíte?
Myslím si, že hlavně pro děti už je to dlouhé. Chtějí se připravovat na závody, které je čekají. Konkrétně to budou krajské přebory a na přípravu jim bude zbývat už jen měsíc času. Myslím, že nejvíc se děti těší, až vyzkouší novou vodu.

Novou vodu? V čem bude změna spočívat?
Byly vyměněny dlaždičky uvnitř bazénu. Dno bude hezčí, čistší a na pohled zářivější. Obdélníkové dlaždičky, které měly předtím nazelenalý nádech, budou nyní čtvercové a budou zbarveny do modra. Tudíž 
i voda se bude zdát plavcům modrá.

Na jaké další novinky se mohou návštěvníci po rekonstrukci plovárny těšit?
Rekonstrukce probíhala také v parních komorách, takže návštěvníci by si měli rovněž užít nové páry.

O českobudějovickém bazénu víte téměř všechno. Znáte tady každé zákoutí?
Však taky tady trávím stejně jako ostatní trenéři téměř veškerý volný čas. 
U vody v podstatě trávím většinu dne. Jednak trénuji v plavecké škole a v odpoledních hodinách potom trénuji závodní plavání nebo jsem v kanceláři, kterou má náš plavecký oddíl 
v prvním patře.

Naznačoval jste ale, že nyní se už tak často kolem bazénu pohybovat nebudete. Je to tak?
Jde o to, že už nebudu mít tolik volného času, protože jsem začal chodit do práce. To znamená, že zde budu jen jako výpomoc trenérům, nebo budu pracovat z domova.

Co vás vlastně živí?
Jsem zaměstnán u Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje. Kromě toho jsem i členem Vodní záchranné služby.

Kdy jste se začal věnovat trénování?
Když mi bylo šestnáct let, přišel za mnou trenér Jiří Filip, který hledal někoho do kursu neplavců. Teď poslední dva roky už mám vlastní skupiny závodního plavání.

Předtím jste ale také sám závodně plaval?
Začínal jsem jako bazénový plavec, ale postupně mě začaly lákat otevřené vody a tak jsem se dal na dálkové plavání. Plaval jsem trasy pět, deset i patnáct kilometrů.

A postupně jste si přidával, až se z toho zrodil sen přeplavat kanál La Manche, který jste také v roce 2007 úspěšně zrealizoval?
Přesně tak. Plaval jsem 
z anglických břehů směrem k francouzskému Calais. Vzdušnou čarou je to 32 kilometrů, ale já jsem vzhledem k proudům plaval necelých čtyřicet.

Zdolání kanálu La Manche bylo vyvrcholením vaší závodní kariéry?
Ano. Splnil se mi velký sen a se závoděním jsem pak postupně skončil, protože další motivaci tvrdě trénovat už jsem neměl. Od té doby mě začalo naplňovat právě trenérské řemeslo.

O plavání je v Českých Budějovicích velký zájem. Svědčí 
o tom hojná účast a úspěchy Českých Budějovic v plavecké štafetě měst. Je i vedení našeho města plavcům příznivě nakloněno?
Podpora ze strany města je na velmi dobré úrovni. Vše je o domluvě a kompromisu. Nestává se, že bychom si nevyšli vstříc. Jenom si ale myslím, že Budějovice by si zasloužily ještě jeden bazén.

Jeden plavecký stadion na stotisícové město podle vás nestačí?
Uznávám, že když se všechny tréninkové skupiny závodních plavců nahrnou do bazénu, pro veřejnost už moc místa nezbývá.

Jinak podmínky si závodní plavci pochvalují?
Plavecká hala v Budějovicích patří mezi nejkrásnější v republice. Navíc je to padesátka a těch u nás moc není. Je tedy škoda, že se tu nekoná víc závodů.

Jeden závod tady ale každoročně pořádá váš plavecký oddíl Plavání České Budějovice?
Posledních pět sezon děláme závody pro žactvo 
z celé republiky. S dětmi přijede vždy bohatý doprovod a v posledních ročnících jsme tady měli zaplněné hlediště.

Ve vodách českobudějovického bazénu vyrostla řada úspěšných plavců. Najdou se další talenty?
Potenciál tu určitě je, jenom by to chtělo ještě jeden bazén speciálně pro závodní plavce a jejich trénink by pak mohl být určitě ještě lepší. Vím však, že je to složité a jen lousknutím prstů nový bazén postavit nelze.

Bezpochyby by šlo o ekonomicky velice nákladnou záležitost…
Určitě. Třeba v Karlových Varech se bazén nachází hned vedle zimního stadionu a čerpá z něho přebytečné teplo. To je myslím výborně vymyšlená věc.

Něco takového byste přivítal i v Českých Budějovicích?
Představuji si, že ideálním místem by bylo prostranství vedle Pouzar arény na Máji. Je tam nádherné zázemí a nebylo by špatné udělat tam sportovně zábavní centrum, kde by si lidé mohli zahrát hokej, zaplavat nebo zasportovat na tamních nádherných hřištích. Je to skvělá lokalita.

To nezní špatně. Už jste 
s touto myšlenkou oslovil povolané osoby?
Ne, je to pouze můj nápad, který ještě nikdo neslyšel (smích). Říkám to až teď vám.