Po oba dny se jedou i kratší závody, které měří 23 kilometrů, v sobotu si pak přijdou na své i děti. Pro ně organizátoři připravili závody dlouhé od jednoho do osmi kilometrů.

„Chceme dát příležitost zasportovat si co nejširší veřejnosti. Tratě jsme připravili tak, aby je zvládli celé rodiny i amatérští lyžaři,“ vysvětluje Karel Hudeček z pořádajícího Skiklubu Šumava.

Na startu skimaratonu se však každý rok objevují také špičkoví sportovci. Například loňský vítěz nedělní klasiky Jan Šrail se pohybuje v první třicítce seriálu dálkových běhů na lyžích Visma Ski Classics.

„V minulosti na Kvildě vyhrál Martin Jakš, často sem jezdí i další hvězdy jako Jiří Ročárek nebo Standa Řezáč. My je ale nelákáme na žádné atraktivní bonusy. Jsme rádi, když přijedou, ale jak už jsem říkal, chceme vytvořit rodinou atmosféru pro všechny milovníky lyžování,“ říká Hudeček.

Šumavský skimaraton je jako jediný závod v Čechách součástí seriálu Euroloppet. Ten čítá asi šestnáct podobně zaměřených závodů po celé Evropě. Mezi oblíbené závody seriálu patří například Koasalauf v rakouském Sankt Johannu či Gommerlauf ve Švýcarsku.

Na Šumavě letos panují vynikající sněhové podmínky. „Poslední ročníky jsme s přírodou hodně bojovali. Museli jsme zkracovat závody, letos nás však netrápí vůbec nic a pojede se po obvyklých trasách,“ má radost Karel Hudeček.

Očekával však vyšší počet účastníků. „Momentálně jich je přihlášených asi devět set, což je podobné jako vloni. Vzhledem k letošním dobrým sněhovým podmínkám by to číslo ale mohlo být lepší. Snad se ještě nějací běžci přihlásí,“ doufá organizátor.