Stejně hovořil i Vladimír Vinklárek z Plačovic na Dačicku, který má na kontě stejně jako Beránek deset startů ve „Velké“. Oba jezdci mají ještě společnou statistiku v tom, že bohužel, ani jednou tento dostih nevyhráli.

„To byl super úspěch, jak se Váňa dokázal dát dohromady. Neměl asi nejlepší rok, ale bylo to úžasné.“

Ještě před startem se objevily některé názory o věku Váni (56 let), ale jak říká na svém příkladu Stanislav Beránek, ještě může jezdit dlouho.

„Ještě v pětašedesáti jsem jel v Pardubicích jeden z dostihů a byl jsem druhý,“ naznačil možnou Váňovu dlouhou kariéru dnes čtyřiasedmdesá­tiletý Beránek, kterého je ještě stále možné vidět na řadě parkurových závodů.

Pochopitelně Velkou pardubickou sledoval přímo na místě. S vítězem ale neměl čas promluvit: „Měl moc starostí, startovalo mu víc koní.“

Zavzpomínal i na to, s jakými koňmi Češi závodili v minulosti a s jakými teď.

„Dnes běhají koně o třídy lepší. V 50. letech jsem byl v Chuchli. Měli jsme konkurovat ve Velké pardubické a vyhrávat. Ale Rusové přijeli s prvními třídami. Sedlal jsem Bojarku, byla z dvojčat a dost malá, navíc tenkrát koně nosili o dvě kila víc než dnes – tedy 70 a půl kilogramu, což pro ni byla také nevýhoda. Přes Taxis nebyla ani vidět. A měl jsem s ní hned napoprvé smůlu. Dva Rusové se srazili, hodili mi to pod nohy, spadl jsem, ale ještě jsem dojel na 6. místě,“ vypráví Beránek.

Jak podotýká, na Velké pardubické startoval poprvé v roce 1955. V neděli odjel dostih a ve středu rukoval na Slovensko na vojnu.

Jméno Vladimíra Vinklárka bylo také slyšet v Pardubicích řadu let. V dostizích se objevovali koně z jeho stáje Valory, ale nyní na „Velkou“ nemá bohužel žádného.

Vladimír Vinklárek. Foto: archiv Deníku