Její členové sice startovali až v disciplínách závěrečných tří dnů, ale přesto v opravdu nabité konkurenci dokázali získat deset medailových umístění - pětkrát zlato, dvakrát stříbro a třikrát bronz.
Dohromady v biatlonovém areálu Sparkasse – Arena Altenberg, který se přesněji nachází v krušnohorském středisku Zinnwald-Georgenfeld, závodilo 14 biatlonistů od vodní nádrže Landštejn. Dorostenka Veronika Trávníčková tam totiž absolvovala celý program, ale jako juniorka v barvách národního výběru České republiky.

Během čtyř závodních dnů stačili pořadatelé uspořádat klání pro třiapadesát kategorií ve čtyřech disciplínách. Dorostu a žactva ze Starého Města pod Landštejnem se týkal až páteční sprint a o víkendu nejprve závod s hromadným startem a pak štafety. „Naši závodníci se museli připravit na skutečnost, že biatlonová pravidla u nás a v Německu nejsou stejná. Čekala je například střelba pouze ze vzduchových pušek, či neobvyklé položky vstoje. Myslím si ale, že se s tím všichni zdárně poprali, však je to na výborných výsledcích také vidět,“ uvedl spokojený šéftrenér staroměstského klubu František Schorný.

Sprint nebyl pro výpravu z České Kanady jenom na rozkoukání, neboť hned přinesl tři medaile. Zlato pro Lenku Bártovou a bronzy pro Veroniku a Anetu Novotných. Méně zkušenosti se střelbou vstoje se trochu projevilo, pakliže na střelnici někdo chyboval, tak vždy při ní. Také se ukázala nejednotnost složení věkových kategorií mezi oběma zeměmi, na to například doplatili Jáchym Kaplan, Marek Liščák a Štěpán Pokorný, kteří měli za soupeře mnohem starší a tím pádem i vyspělejší biatlonisty.

V Německu nejsou žákovské kategorie odstupňované, takže závodí jedenáctileté děti s až čtrnáctiletými. Dorost také roztříděn není, startují v něm závodníci ve věku 15 - 17 roků. Pro ty mladší není jednoduché uspět, avšak v závodě s hromadným startem to kupříkladu Jáchymu Kaplanovi a Štěpánu Pokornému vůbec nevadilo, když si ze souboje s o dva roky staršími protivníky odnesli stříbro a bronz. Mistry Německa se mezi žáky stal Jindřich Poledník a v dorostenkách Veronika Novotná, oba zvítězili s naprostým přehledem. V masovém závodu, jenž na střelnici obsahoval nejprve dvě položky vleže a poté jednu vstoje, už startovala za KB Staré Město pod Landštejnem i Trávníčková, jež obsadila za Veronikou Novotnou třetí pozici.

O poslední červencové neděli biatlonisté z jižních Čech triumfovali ve štafetách grandiózním způsobem. Dorostenky vyhrály s náskokem 3:50 minut! Žáci, v jejichž sestavě byl nazpět Vítek Mikulášek, který vynechal kvůli drobnému zranění „hromaďák“, měli na prvním místě odstup na ostatní 1:52 minut. Dorostencům chyběly na 4. pozici pouhé čtyři vteřiny k bronzu.
„Celé mistrovství provázela úžasná sportovní atmosféra, diváků bylo ohromné množství. Naši závodníci skvěle reprezentovali nejen klub, ale vlastně i český letní biatlon. Němečtí trenéři a funkcionáři vyjadřovali obdiv nad sportovním umem, disciplínou, týmovým duchem a připraveností našich mladých sportovců. Prý teď už budou vědět, že existuje a kde je Staré Město pod Landštejnem,“ usmíval se po návratu František Schorný. V Saském Švýcarsku, v místě šampionátu, přibližně 15 km od Teplic, mu vypomáhali Kateřina Poledníková a Drahoslava Mikulášková, Ondřej a Miloš Mikuláškovi.

Výsledky
Sprint
Dorostenky 3 km (26): 3. Veronika Novotná (střelba 0), 18. Jolana Ihnatišínová (1+3).

Žákyně 2,4 km (46): 1. Lenka Bártová (0+1), 3. Aneta Novotná (0+2).

Dorostenci 3 km (52): 5. Jáchym Kaplan (0), 7. Štěpán Pokorný (0), 12. Marek Liščák (0+4).

Žáci 2,4 km (61): 4. Vítek Mikulášek (0), 5. Jindřich Poledník (0+3), 17. Adam Mikulášek (0+1), 23. Ondřej Poledník (1+3), 33. Ondřej Pokorný (0+1), 61. Tomáš Liščák (2+3).

Závod s hromadným startem
Dorostenky 4 km (18): 1. V. Novotná, 3. Veronika Trávníčková, 15. Ihnatišínová.

Žákyně 3,2 km (38): 2. Bártová, 12. A. Novotná.

Dorostenci 4 km (44): 2. Kaplan, 3. Š. Pokorný, 4. M. Liščák.

Žáci 3,2 km (50): 1. J. Poledník, 6. O. Poledník, 28. A. Mikulášek, 32. O. Pokorný, 46. T. Liščák.

Štafety 3x
Dorostenky 7,2 km (7): 1. S. Město (V. Novotná, Bártová, Trávníčková).

Dorostenci 7,2 km (16): 4. S. Město (Kaplan, M. Liščák, Š. Pokorný).

Žáci 4,5 km (18): 1. S. Město I. (J. Poledník, O. Poledník, V. Mikulášek), 7. S. Město II. (O. Pokorný, T. Liščák, A. Mikulášek).

Roman Pišný