„Oba už hodně pamatujeme a naší snahou je postupně předávat štafetu mladým. Máme kolem sebe konsolidovanou skupinu rozhodčích, daří se i práce mladým trenérům z řad bývalých závodníků či rodičů, tak snad oddíl tu nezbytnou generační výměnu úspěšně přežije,“ uvažuje Jelínek, který se může pochlubit v klubu velkým talentem.

Jana Řežábková získala nejvíc hlasů v anketě Sportovec Jihočeského kraje do patnácti let. Josef Jelínek Janu trénoval do jejího odchodu na studia SG v Praze (září 2008).

„Na její přípravě se podílel i čerstvý absolvent FTVS a výborný atlet našeho oddílu Miroslav Zikmund,“ připojuje Jelínek jméno svého kolegy. Jana Řežábková se aktuálně připravuje pod vedením trenéra Šarapatky.
„Pouze páteční tréninky absolvuje u nás.“ Je nadále členkou novovčelnického oddílu.

Josef Jelínek velmi ochotně odpovídal na dotazy Deníku.

Potěšilo vás vítězství Jany v populární anketě?
Samozřejmě potěšilo, ale především překvapilo. Vzhledem k jejím výsledkům jsem očekával umístění mezi prvními pěti, ale na první místo jsme spolu s Janou vůbec nepomysleli.Ona sama při vrozené skromnosti by brala místo v první desítce. Jistý trénink už však měla, zaslouženě zvítězila ve stejné anketě v okresním měřítku.

Jak hodnotíte halovou část sezony, která je pro oštěpařku nebo diskařku asi nepříliš příznivou dobou?
Oštěp ani disk se v hale nehází,takže Janě zbyl pouze koulařský sektor. V halovém krajském přeboru při svém prvním startu mezi dorostenkami dokázala zvítězit. Medailové ambice na přeboru České republiky vzaly za své pro delší nemoc.

Při oddílové bilanci závodů v hale asi budete spokojen?
Novovčelnické žactvo na halovém krajském přeboru v Praze bylo hodně vidět. To je slibné pro hlavní část sezony.

Hlavní bude bezesporu atletika pod širým nebem, jaké máte pro Janu plány pro jaro a léto?
Půjde o první sezonu mezi dorostenkami,takže k úspěchu povedou jenom výkony za hranicí osobních rekordů. Tajným přáním je přehodit čtyřicet metrů, to by znamenalo i čelné umístění v jihočeských tabulkách open.

Za koho bude nejlepší sportovkyně do patnácti let závodit?
Jana bude hostovat v prvoligovém družstvu žen VS Tábor, pomůže i tamním dorostenkám s ambicemi na přední umístění v přeboru České republiky družstev.

Mluvíte i o dlouhodobých výkonnostních cílech?
Zatím moc ne. Vše limituje zdraví. Věřím však, že podmínky pro výkonnostní růst jsou solidní a že z Jany vyroste další česká úspěšná oštěpařka.Bude to ale ještě dlouhá cesta.

Máte z bohaté trenérské kariéry zkušeností na rozdávání. Prozradíte vaše trenérské atletické krédo?
Myslím, že nejdůležitější je přesvědčit mladé adepty atletiky o nezbytnosti pravidelné přípravy. O nutnosti překonat vlastní pohodlnost a o systematické práci.

Souhlasíte s filozofií, podle které si sportovec během závodní kariéry vypěstuje důlv osobním životě?
Mnoho bývalých i současných členů oddílu si návyky z pravidelného tréninku odneslo i do neatletického života. Podle mne se jim to vyplatilo.

Co říkáte podmínkám v atletických klubech v Jihočeském kraji. Jak se daří královně sportů v Nové Včelnici?
Před deseti roky nebyl v jižních Čechách ani jeden tartanový stadion,bylo ale asi víc obětavých dobrovolných trenérů a organizátorů. Také zájem mezi mládeží byl určitě větší. V posledním období rostly nové stadiony jako houby po dešti, ale bohužel ubyl počet aktivních oddílů a především družstev v krajských soutěžích.

To není pro atlety právě příjemná informace…
…je to škoda, ale společenské změny limitují zájem o dobrovolnou práci s mládeží. V našem klubu řešíme podobné problémy, díky systematickému úsilí zapálených lidí a péči města jsou zde však vytvořeny velmi dobré podmínky pro provozování atletiky. Tartanový stadion, krytý běžecký koridor, pěkná tělocvična, posilovna, rehabilitační zařízení , je i řada lidí ochotných věnovat čas mladým atletům a organizovat pro ně akce.

Tato slova z vašich úst zase znějí pro atletiku optimisticky…
Ale i v našem městě bychom o atletiku čekali větší zájem dětí a mládeže. Asi je to obdobné jako jinde.