Návštěvníci této tradiční akce se opět mohou těšit na zajímavá jména, i když letos bude chybět většina elitních českých závodníků.

„Veslařská sezona zpravidla končila právě na Vajgaru, ale v tomto roce je tomu jinak. Týden po Chalupa Cupu totiž svaz pořádá ještě kontrolní nominační závody na šestikilometrové trati, takže reprezentanti se naplno připravují na tuto vytrvalostní disciplínu a nemohou absolvovat sprinterské klání," vysvětluje předseda VK Vajgar Martin Jedlička.

To značí, že ve startovní listině budou scházet čerstvý mistr světa ve skifu Ondřej Synek i nejúspěšnější česká veslařka a olympijská vítězka Mirka Knapková, kteří se po Vajgaru v posledních letech pravidelně proháněli. Ani to však neubere na atraktivnosti nadcházejících závodů na 250 metrů dlouhé distanci.

„Na start se postaví loňský vítěz Milan Doleček či mistr republiky ve sprintu Václav Zitta, přijede i odchovanec našeho oddílu a stříbrný medailista z olympiády v roce 2004 David Jirka a pochopitelně nemůže chybět ani Václav Chalupa, jehož jméno regata od roku 1993 nese," podotkl šéf klubu.

Program Chalupa Cupu, který vypukne v sobotu v 10 hodin, zahrnuje celou řadu závodů od žactva, přes dorost až po dospělé a veterány.

„Scénář je obvyklý, což znamená, že dopoledne bude jezdit mládež, po ní následuje atraktivní klání dračích lodí a pak na řadu přijdou dospělí. Hlavní závod ve skifu mužů by měl odstartovat odpoledne zhruba kolem půl čtvrté," poznamenal Martin Jedlička.

Zároveň podotkl, že v budoucnu by se pořadatelé z hradeckého veslařského klubu chtěli při této tradiční akci ještě více zaměřit na mládežnické kategorie.

„Navíc se v tomto směru máme v poslední době čím pochlubit, protože naši mladí závodníci dosahují velice kvalitních výsledků," uvedl.

Pro dokreslení těchto slov lze zmínit třeba letošního mistra republiky ve skifu Alberta Čekala (13 let), stříbrnou medailistku ze stejné disciplíny Michalu Pospíšilovou (14 let) či bronzové duo na dvojskifu Adam Jedlička, Tomáš Drobil (12 let), kteří navíc o uplynulém víkendu ovládli tuzemský šampionát družstev. Juniorka Kristýna Neuhortová zase obsadila třetí příčku na MČR ve sprintu.
Legendární skifař Václav Chalupa by tak mohl mít, zdá se, brzy své důstojné nástupce.

PROGRAM CHALUPA CUPU

sobota 4. října - rybník Vajgar - Jindřichův Hradec
10:00 Sprinty Miroslava Strejčka – mladší a starší žactvo, dorostenky, dorostenci.
13:00 dračí lodě
O pohár Agro leasingu
14:00 hlavní program
O pohár jindřichohradecké dvojky – dvojka „bez" mužů
Memoriál Karla Jedličky – skif mužů lehkých vah
Maters – veteráni
O pohár starosty Jindřichova Hradce – skif žen
15:30 Chalupa Cup – skif mužů
(časy jsou pouze orientační)