Klání se bude konat na rybníku Vajgar s tradičním zázemím na městské plovárně. A usednout do lodě, jejíž příď zdobí vyřezávané dračí tlamy, může skutečně každý. Zvolení kapitáni jednotlivých lodí budou své dvacetičlenné posádky totiž losovat až na místě ze všech příchozích, tedy nejen z členů klubu, ale i dalších zájemců. Předem tak nelze určit obsazení lodě, tudíž ani favorita závodů, a v tom tkví celý vtip.

„Jde hlavně o to, udělat si pohodu, trochu si zapádlovat a užít si příjemné odpoledne. Kdo má zájem vyzkoušet si jízdu na dračích lodích, rádi jej uvítáme,“ zve všechny předseda spolku Vajgarská saň Jaromír Semotán.

Závody se místo obvyklé jízdy na čas pojedou vyřazovacím způsobem. Vždy se utkají dvě lodě, a to až do závěrečných jízd o pohárovou trofej a další pořadí.

Součástí akce budou i atraktivní Sámovy hrátky, což je speciální soutěž v přetlačování pro šestičlenné týmy, které budou na jedné lodi pádlovat proti sobě.

„Na loď nastoupí dvě družstva, vždy šest a šest lidí na každé straně otočených proti sobě, a snaží se třeba na třicet záseku přetlačit soupeře za určenou linii. Bývá to hodně výživná soutěž,“ vysvětluje s úsměvem princip tohoto klání šéf spolku Vajgarská saň, který patří k nejpočetnějším v tuzemsku.

Program (sobota 21. srpna)

13.00 sraz účastníků

13.30 volba kapitánů a losování posádek

14.00 zahájení závodů

16.00 vyhlášení výsledků a volná zábava