Do družstva jako poslední přichází srbský smečař Filip Stoilovič. „Tím je náš kádr uzavřený,“ potvrdil kormidelník nejlepšího českého týmu uplynulých deseti let.

Už z výrazu Dvořákovy tváře je vidět, že se složením celku pro tři soutěže (extraliga, Pohár CEV a Český pohár) je spokojený. „Máme tři smečaře, tři zkušené volejbalisty, kterými jsou Michálek, Zmrhal a Stoilovič, doplňovat je bude mladý Šulista,“ rekapituloval situaci výhradně na smečařském postu. Pro lepší představu:Michálek: 30 let. Stoilovič: 27 let. Zmrhal: 26 let. Šulista: 19 let. To je kvartet, který bude v Jihostroji přihrávat soupeřův servis a tvrdit muziku při úderech na síti.

Velkou proměnou prošlo obsazení postu univerzála.

Šotola a Křesťan skončili, přicházejí Schouten a Rejlek.

V Táboře do neděle hostuje jedinečný český cirkus, hororová rodina Ohana přijela do druhého největšího města v kraji poprvé.
VIDEO: Hororová rodina poprvé dorazila do Tábora, děsit bude do neděle

Podle odborníků by současné složení Jihostroje mohlo být ještě silnější než loni. „V každém případě tam bude víc zkušeností,“ myslí si Dvořák. „Přišli Rejlek, Stoilovič a Schouten, kteří už mají něco za sebou, ale zase máme Daniela Šulistu, který by v devatenácti letech měl získávat zkušenosti.“

Je jasné, že až zápasy prokážou, jak na tom opravdu výkonnostně hráči jsou.

„Každá výměna v družstvu je velký zásah. Je významná.“

Tým si společně musí „sednout“, o to se teď trenér snaží v přípravném procesu. Přímo na akce v šesticích u sítě si volejbalisté nějaký čas budou muset počkat. Nejprve je čeká tvrdá práce.

Úvodní jednotky už mají za sebou, kromě trenérů je vedl i odborník na kondici.

A v plánu jsou i zmiňované výšlapy na horu Kleť.

Zdálo se, že letošní příprava bude klidnější.

Proč?

Protože neměla být tolik ovlivněna starty hráčů v reprezentačních výběrech. Jenomže jeden článek týmu přece schází. Ten nejdůležitější. „Nahrávač de Amo si plní povinnosti ve španělské reprezentaci, na přelomu srpna a září hrají Španělé kvalifikaci na mistrovství Evropy, Miguel se vrátí sedm dní před začátkem extraligy,“ připomíná Dvořák nepříjemnost. Právě na souhře de Ama s posilami hodně záleží.