„Takové je rozhodnutí vedení. Účast ženského týmu v extralize nezapadá do strategie volejbalového klubu,“ vysvětluje šéf prvoligových volejbalistek Jan Vobr.

Ženskou extraligu si naopak zahraje nově vzniklý klub Dukla Liberec. Dukla dosud žádnou soutěž nehrála a do nejvyšší soutěže se dostala na divokou kartu.

Hráčky nejlepšího celku první ligy jsou zklamané. „Holky věřily, že vedení se k tomu letos postaví jinak, a do extraligy se konečně dostanou. Jsou naštvané a obávám se, že příští sezonu už nebudeme tak silní. Některé hráčky to chtějí zkusit někde jinde,“ říká Vobr.

Teoretická možnost postoupit existuje, to by však volejbalistky musely založit vlastní klub. „To není jednoduché, potřebujete halu. Hrát by se dalo v hale pedagogické fakulty, ta se ale bude rekonstruovat,“ vylučuje i tuto možnost Vobr.

Podobné starosti podle něho mají i jinde. Uvádí příklad Moravské Slávie Brno, která se kvůli problémům s halou do příštího ročníku možná vůbec nepřihlásí. „Někde třeba mají skvělé podmínky, ale nemají dostatečný počet kvalitních hráčkek. Tak tomu bylo například v Břeclavi, kam musely dojíždět hráčky ze Slovenska. Když je po třech letech dojíždění přestalo bavit, museli to v Břeclavi zabalit. Takže všude je něco,“ uzavírá téma Jan Vobr.