Národní tým trávil na jihu Čech celý týden. Jeho členové tak měli dost času přemýšlet nad tím, co by se stalo, kdyby i napodruhé podlehli Bělorusku. Pak by byla soutěž ztracená, a to nechtěl nikdo z nich dopustit. „Kluci, co jsou v nominaci, jsou na tlak zvyklí. První utkání byla o hledání. Teď už jsme se ale sehráli,“ popisoval nahrávač.

Mužstvu se opět vyplatila sázka na Jindřichův Hradec. Fanoušci vyprodali halu a nenechali hráče na holičkách ani v krizových chvílích.

Volejbalista Daniel Pfeffer.
Když můžu, rád pomůžu, neláme si hlavu svou pozicí volejbalista Pfeffer

První přišly už v úvodní sadě, v níž Češi brzy ztráceli tři body. „Pokud se vám nedaří a set otočíte, vlije vám to krev do žil,“ glosoval Janouch.

I on musel uznat kvalitu soupeře. Čím však byla proti české bojovnosti. Při servisu Galabova tým vyrovnal – 19:19. A šlo se do koncovky… Smečaři francouzského Nice se na čáře pro podání natolik zalíbilo, že ji opustil až ve chvíli, kdy reprezentace vedla rozdílem dvou míčů. To už se halou valila nezadržitelná modro-bílo-červená vlna – 25:21.

A apetit Čechů narostl. Příjem byl jistý, blok všude včas, útoky razantní a při podání se k týmu občas přiklonilo i štěstí. Takový bochánek, který polaskal zadní čáru běloruského pole, asi kladenský Adam Zajíček dlouho nezopakuje. A tak skóre utěšeně narůstalo – 16:11.

Volejbalistka Helena Havelková.
Letadlo, hotel, hala... Jen o tom je život v Rusku, líčí volejbalistka Havelková

Jenže přišly dvě chyby – kouč Michal Nekola reagoval oddechovým časem. A při něm dostalo jindřichohradecké publikum další příležitost dostat své chlapce ze šlamastiky. Vyvinulo ryk síly 110 decibelů, což se rovná rockovému koncertu – 25:18. „To je přesné přirovnání. Na půl metru jsme se neslyšeli,“ usmál se kapitán.

V závěru úřadoval Janků

Poslední krok bývá nejtěžší. Třetí sada a na tabuli svítilo skóre 13:19. Míče, co předtím končily v poli soupeřů, najednou zůstávaly na pásce nebo mířily do autu. Což byla příležitost pro (náhradníka) Davida Janků. „Nervozitu jsem cítil spíš z toho, že jsem byl ztuhlý. Se setem už se nedalo nic dělat. Body nás ale nakoply,“ mínil. Ostravský smečař šel na podání za stavu 14:22 a v body přetavil hned čtyři pokusy. Češi sice prohráli 19:25, vítali ale ztracené sebevědomí.

Z týmu opět sálala pohoda. Jak lev vypuštěný z klece působil univerzál Michal Finger, jenž vystřídal Jana Hadravu. Tuhle dvojici mohou Česku závidět i volejbalově vyspělejší státy.

Volejbaloví sourozenci Vojtěch a Tereza Patočkovi.
Bohem políbená a vytrvalý. Patočkovi dosáhli až na vrchol

Přesto přišly komplikace: domácím odešel servis (15:17). Sobotní večer měl ale patřit Davidovi Janků. Předvedl zlomový blok, mužstvo nastartoval dalšími dvěma podáními.

Kdo myslíte, že měl poslední slovo v koncovce? Ano, servisman Janků: „Slíbil jsem, že podání osolím. Kdybych ho zadržel, pošlu míč tři metry do autu,“ líčil.

Přidal se i Finger svou nekompromisní ranou. „Bylo to všechno, nebo nic. Dostal jsem nahrávku. A musel do míče bouchnout. Nic jiného se s tím nedalo dělat,“ uvedl muž, jenž se jako poslední dotkl balonu – 25:23.

Cesta Česka na Final four však stále nebude jednoduchá. Na Bělorusy ztrácejí bod. Oba výběry jedou na Ukrajinu a do Finska. „Už to nemáme ve svých rukou. Jdeme si pro dvě výhry 3:0,“ slíbil Finger.

Partnerem českého volejbalu je Hyundai.

Slavnostní ceremoniál. FIVB Světové série v plážovém volejbalu J&T Banka Ostrava Beach Open, 2. června 2019 v Ostravě.
OBRAZEM: Poslední den Ostrava Beach Open 2019 přinesl Česku stříbro

ČR – Bělorusko 3:1 (21, 18, -19, 23)
ČR: Hadrava, Zajíček, Patočka, Galabov, Bartoš, Janouch, libero Pfeffer. Střídali: Finger, Srb, Sobotka, Janků. Trenér: Nekola.
Výsledky národního týmu: Bělorusko – ČR 3:1, ČR – Ukrajina 3:2, ČR – Finsko 3:1, ČR – Bělorusko 3:1. Další program: Ukrajina – ČR (12. června 19.00), Finsko – ČR (15. června 17.00).

Volejbalová reprezentace žen se představila v Brně, kde hrála Evropskou ligu.
Volejbalový svátek: ženy napravovaly prohru z derby, muži slavili po obratech