„Ještě není vše úplně dořešené, ale snad bych měl jet," odpověděl v jednom z dílů našeho seriálu táborský cyklokrosař Jakub Skála na otázku, zda se i tento rok zúčastní etapového silničního závodu Okolo jižních Čech.
Loňský ročník pro něj skončil předčasně. Hrůzostrašně vyhlížejícím pádem brzy po startu královské etapy. Vloni jezdil Skála v barvách stáje Puskinak.cz a už minulý rok si „Puškiňáci" plácli s ČEZ CT Tábor na spolupráci pro příští rok.
Letos ovšem tým Puskinak.cz družstvo nesestavil. „Pro tuto sezonu jsme do týmu nabírali hodně mladých závodníků z amatérských soutěží. Postupně by měli nahlédnout do špičkové cyklistiky, zatím však konkurenceschopný tým pro čtyřetapový závod nesložíme," vysvětluje člen vedení stáje Puskinak.cz Zdeněk Mlynář.
Ani v Táboře není kvalitních silničářů nadbytek a ti co jsou, se potýkají se zdravotními problémy. Radomíra Šimůnka srazilo minulý měsíc při tréninku auto. Reprezentant v cyklokrosu musel vynechat několik závodů, ale na středu, kdy startuje Okolo jižních Čech, by měl být připraven.
Na startu by se měl objevit i Ondřej Bambula, který se znovu chystá vrátit k závodění. Pojede i Jakub Skála a další mladí táborští jezdci Daniel Lukeš a Štěpán Schubert.
„Tým skládáme horko těžko, ale snad vše klapne a ve středu budeme v pohodě," říká jeden ze stavitelů Regionálního výběru jižních Čech Stanislav Bambula.
Zmíněnou pětici táborských cyklistů doplní Jakub Bittner z Puskinak.cz, který by měl být lídrem mix týmu. „Kuba jezdí teprve krátce, ale letos dosahoval velmi dobrých výsledků. Předtím jezdil v amatérských ligách, ale tento rok jsme ho vyzkoušeli na velkých UCI závodech v Maďarsku a vedl si velice dobře. Prosadil se také v etapovém závodě Vysočina, kde dokázal držet krok se špičkou," představuje nadějného závodníka Zdeněk Mlynář z Puškinaku.
Šéfové stáje by byli spokojeni, pokud by se Bittner dokázal prosadit v některé z etap do nejlepší desítky. „Jakub je dobrý v kopcích a třeba na Churáňově by mohl uspět. Stále se však učí závodit, ale třeba umístění v první patnáctce celkového pořadí by bylo úplně super," věří v Bittnerovi schopnosti Mlynář. Puskinak.cz vyšle do pelotonu jediného závodníka, stáj však bude závod zajišťovat třemi mechanickými vozy.
Z loňských hvězd Puškiňáků se na startu jistě neobjeví Vojtěch Nipl, který se rozhodl ukončit kariéru. „Měl jít na stáž do stáje Cannondale, to ale nedopadlo dobře a teď řeší svoji budoucnost," krčí rameny Zdeněk Mlynář.
Tomáš Medek zase přestoupil do Prostějova.
Favority si Mlynář netroufá tipovat. „Naší jasnou jedničkou by měl být Whrirlpool. Jedná se ale o UCI závody a pokud přijedou nějaké kvalitní zahraniční týmy z Belgie nebo Holandska, budou to mít kluci z Whirlpoolu těžké. Bude záležet, kdo přijede z ciziny," těší se na závody bývalý úspěšný silničář.