„V současné době máme nárůst výroby oproti loňsku o čtyři procenta, takže u vývozu zatím problémy nejsou. Naopak letos jsme zaznamenali nadstardandní poptávku od rakouské firmy, která vyrábí montované rodinné domky, se kterou máme dlouhodobou spolupráci,“ vysvětlil ekonomický ředitel jidřichohradecké Kasalovy pily Zdeněk Pavlovský.

Podle podnikatelů se dá očekávat, že začnou být banky opatrnější při poskytování hypoték. To by podle nich nejvíce postihlo firmy ve stavebnictví. „Uvidíme víc na jaře, do té doby budeme opatrnější.
Někteří zaměstnanci budou před Vánoci odcházet do důchodu, tak místo nich zatím jiné přibírat nebudeme,“ upřesnil Pavlovský.

„To, že omezí výrobu Automobilové závody v Mladé Boleslavi, je spíš důsledkem toho, že měly strmý růst na trhu. Automobilový průmysl nyní prožívá nasycenost, ceny jdou dolů. Není to přímý vliv krize,“ uvedl předseda okresní hospodářské komory Bohdan Soukup.

Projevil však obavy z toho, jak se bude vyvíjet chování zástupců bank ohledně poskytování úvěru menším firmám a živnostníkům na investice, provoz a podobně. „Dnes po dlouhých letech je u nás situace, jaká by měla být. Banky jsou partnery podnikatelské sféry. Bez jejich podpory by nebyl rozvoj možný,“ uzavřel Soukup.

Deník oslovil také dva významné zaměstnavatele společnosti Magna Cartech České Velenice a TRW DAS Dačice, které vyrábějí komponenty pro automobily. Vedení obou firem se ale k současné situaci nechtělo vyjadřovat.