Podle jejich šetření by to mohlo souviset s konzumací nepřevařeného mléka z mléčných automatů. „Asi to souvisí. Lidé pijí mléko syrové. Přes čtyřicet procent lidí, kteří mají tento nález, udává, že pijí mléko z automatů,“ uvedla pro Deník lékařka Marcela Fryšová z krajské hygienické stanice.

Onemocnění způsobuje bakterie Campylobacter Jejuni, která se může nacházet třeba i na drůbežím mase. „Vždy v létě při grilování máme zvýšený počet případů,“ dodala Fryšová a zmínila že onemocnění může mít lehčí i těžší průběh. Mléko z automatů se má tepelně upravit a informují o tom i nápisy na automatech. Převařením by se mléko pasterizovalo. Ne všichni zákazníci to ale respektují. Na zvýšení počtu onemocnění jako první upozornil týdeník Sedmička. Zdravotní stav chovů, ze kterých putuje mléko do automatů podle veterinářů odpovídá normám a předpisům EU.

Mléko je možné koupit v několika automatech v Českých Budějovicích i jinde v jižních Čechách. Pochází přímo od zemědělců.

„Je otázka, jak na to lidi budou reagovat,“ řekl Otta Šandera, předseda Zemědělského družstva Podkleťan Křemže. Vyjádřil se tím k budoucímu prodeji z automatů. Podkleťan dodává mléko na dvě místa v Českých Budějovicích.

Každý den si v automatech koupí mléko z Křemže několik set lidí. „Vliv to mít může,“ míní o přístupu zákazníků Šandera ale zdůrazňuje, že veterinární správa sleduje chovy i automaty. Výdejní zařízení se dezinfikuje při každé výměně tanku.

K namnožení bakterie Campylobacter Jejuni, která pak spíše může způsobit průjmová onemocnění mohlo v mléce z automatu dojít nevhodným skladováním. Před konzumací se má mléko tepelně upravit.