O práci by mohla přijít téměř stovka lidí. Firma totiž považuje za neoprávněné a neopodstatněné jednání Finančního úřadu v Pelhřimově (FÚ), který jim udělil pokutu.

Zástupci města potvrzují, že to není první případ v Pelhřimově, kdy si firma kvůli kontrole úřadu aspoň formálně přestěhovala sídlo třeba do Prahy.

Kontrola trvá už druhý rok

Pelhřimovský finanční úřad zahájil kontrolu daně z příjmů firmy za rok 2007 už v říjnu roku 2010, ale kontrola stále trvá.

Inspekce z finančního úřadu při ní došla k závěru, že společnost „zatajila" výrobu deseti tisíc kusů rakví, což je přitom desetina roční spotřeby rakví v celé České republice.

Na základě toho jim úřednící naúčtovali doměrek daně plus pokutu a úroky. Dohromady to znamená zaplatit řádově miliony korun.

„Finanční úřad označil naše účetnictví za neprůkazné, a  rozhodl se proto použít daňové pomůcky. Patří mezi ně například srovnání s podobnou společností," popsal jednatel Moser Legno Petr Petrů.

Ze zmíněného srovnání úředníci dospěli k překvapivému závěru. Podle zprávy finančního úřadu byl hlavním důvodem sankce nesoulad mezi vyšším množstvím nakoupených surovin, tedy dřeva, a nižším výsledným počtem rakví. Laicky řečeno, podle finančního úřadu se někde dřevo „ztratilo".

„Při srovnávání však nevzali v úvahu, že firma, s níž porovnávají, pracuje i s jinými materiály, jako je dřevotříska nebo také papír," pokračoval jednatel.

Společnost se pokoušela doložit své argumenty dvěma znaleckými posudky, z nichž první se týká účetnictví, druhý spotřeby dřeva. Z něho vyplývá, že při spotřebě hraje roli například sesychání dřeva v sušičce, kvalita a rozměry řeziva.

„Při zpracování dřeva může odpad být až čtyřicet procent. Velmi záleží na kvalitě dřeva," uvedl soukromý truhlář, který si nepřál být jmenován.

Znalecké posudky nepomohly

Úřad ani po předložení znaleckých posudků názor nezměnil. Mluvčí Finančního ředitelství v Brně Jan Odvářka potvrdil, že FÚ postupoval podle zákona, ale přesnou zprávu o kontrole nemůže třetí straně, třeba tedy médiím, poskytnout.

Hrozila by mu za to až půlmilionová pokuta. Mohl by zprávu poskytnout tehdy, pokud by ho společnost zbavila mlčenlivosti. To ale firma zatím neudělala.

Představitelé společnosti Moser Legno jsou s postupem FÚ nespokojeni. „Podobné jednání jsem nikdy a nikde nezažil. S úřady jsem vždy vycházel. Na jedné straně je samozřejmě třeba dodržet právní rámec, na druhé ovšem musí být snaha hledat schůdná řešení. Bezdůvodná a svévolná likvidace prosperující firmy vysokým doměrkem daně k nim rozhodně nepatří," podotkl majitel společnosti Reinhard Moser.

Jak potvrdil Odvářka, firma se proti rozhodnutí FÚ odvolala k Finančnímu ředitelství do Brna. Pokud by nesouhlasila ani s jeho „verdiktem", mohla by podat žalobu ke krajskému soudu nebo postupovat dále až po ústavní stížnost.

V Praze to mají firmy snazší

V Pelhřimově už si několik firem aspoň formálně převedlo sídlo firmy do Prahy. Důvodem tohoto kroku je fakt, že v Praze „vyjde" kontrola finančního úřadu na jednu firmu až třeba jednou za deset let, tedy mnohem méně často než v Pelhřimově.

Pelhřimovský místostarosta Tomáš Dufek tento trend potvrdil. Sice už jako dříve neplatí, že by část daně z firem sídlících ve městě šla do městské kasy, přesto mu to vadí.

„Snižuje to totiž pověst místního podnikatelského prostředí a není to dobrá vizitka," uvedl Dufek. Do městské pokladny jdou přímo už jen daně z příjmů fyzických osob, a to v podílu 30 procent.

Dominika Dufková, Jan Mazanec