Navíc město u Dyje získalo dílčí uznání za otevřenost úřadu.

Podle tajemníka Městského úřadu Dačice Karla Macků je město zapojené již nějakou dobu v projektu „Efektivita, kvalita, výkonnost a transparentnost služeb a procesů MěÚ Dačice".

„Dlouhodobě se snažíme být otevřený úřad a tento projekt nám umožnil rozpracovat do hloubky určité postupy," vysvětluje Karel Macků.

Externisté průběžně ověřují názory klientů, ptají se na spokojenost občanů, kteří odcházejí po nějakém jednání z úřadu.

„Součástí je i takzvaný mystery klient, což jsou proškolení lidé, kteří chodí jednat na úřad, telefonují či zasílají e-maily a vyhodnocuje se, jak vstřícný byl úředník, jak reagoval do telefonu, jak rychle odpověděl na e-mail. Pak ještě projekt zahrnuje vlastní  vyhodnocování zaměstnanců úřadu a také dvakrát do roka zjišťujeme, jak jsou s prací odborů spokojeni zastupitelé," doplňuje Karel Macků.

Na adresu soutěže poznamenal, že některé oblasti ve vztahu k byznysu, jako například nezaměstnanost, tak úplně nelze ovlivnit a jsou dané polohou města.

Právě vítězná Třeboň z tohoto hlediska dobrou polohu má. Alespoň podle předsedy rady oblastní hospodářské komory v Třeboni Lubomíra Skály. „Myslím, že z Třeboně dojíždí za prací hodně lidí. Ale právě tím, že je od nás stejně daleko do Hradce i do Českých Budějovic, je to jednodušší." Obecně je ale výsledkem ankety potěšen. „Jsem rád, že se Třeboň dlouhodobě drží v popředí. Jistě jsou ale i oblasti, ve kterých by bylo možné se zlepšit," uzavřel.

Lenka Novotná, Petra Jouzová