„Hlavní krizi podle mého však vyvolávají média a spekulanti, kteří tak vytvářejí u lidí paniku. Proto do restaurací chodí méně lidí a v budoucnu očekávám ještě menší zájem o restaurace. Dokonce mnohé podniky z úsporných důvodů omezily pořádání firemních akcí a kongresů nebo raději zůstávají v soukromých prostorách,“ uvedl majitel hotelu Concertino – Zlatá Husa v Jindřichově Hradci Jiří Švihálek.

Negativní dopady krize naopak zatím nezaznamenala jindřichohradecká restaurace U Papoušků. „V lednu a v únoru je každoročně útlum, letos tomu není jinak, ale pokles je naprosto srovnatelný s předešlými roky,“ vyjádřil se pro Deník majitel Jiří Prachař.

Nastal odliv návštěvníků

Většina restauratérů se ale shoduje na poklesu návštěvnosti. „Lidé, kteří mají existenční potíže, přišli o práci, nebo ti, kteří se bojí o zaměstnání, spoří a raději se stravují doma, tedy omezují návštěvnost restaurací. Pokud mají lidé stěží na uhrazení nájmu a ostatních poplatků, nemohou si dovolit stravovat se v restauracích. A bude to trvat i nadále, dokud se jejich finanční situace nezlepší,“ míní majitel restaurace v Dačicích, který si nepřál být jmenován. Potvrdil, že k finančním potížím restaurací mimo globální hospodářské krize přispělo také přeřazení DPH za restaurační služby do vyšší sazby, dále zvýšení cen za energie a právě probíhající „mrtvá“ sezona.

Nadějí je turistická sezona

„Nevím, jaká je situace jinde, ale začínáme mít dokonce vážné existenční problémy. Pokud se stav nezlepší, budou muset přijít opatření ke snížení provozních nákladů jako například zkrácení pracovní doby, může dojít i na propouštění zaměstnanců. S nástupem turistické sezony a přílivem rekreantů ale očekáváme opět zvýšení návštěvnosti,“ uvedla majitelka restaurace na Jindřichohradecku.
Podle Ireny Míškové z třeboňské Restaurace u Míšků hospodářskou krizi pociťují i na Třeboňsku, kde by se dalo očekávat, že lázeňství značně přispěje k návštěvnosti restaurací.

Většina majitelů stravovacích zařízení na Jindřichohradecku proto nyní spoléhá na blížící se turistickou sezonu, která by podle očekávání měla spolu s návštěvníky přinést také vznik nových pracovních míst a podpořit nárůst zdejší ekonomické situace.

Jak se restauratéři shodli, každoroční příjmy z turistického ruchu v sezoně tvoří nezanedbatelnou část tržeb, výjimkou nejspíš nebude ani letošní rok.

Otázkou zůstává, do jaké míry předpokládané zlepšení nastane a nakolik vyšší zisky v sezoně oproti vzrostlým nákladům ovlivní situaci restaurací.

(nij)