Ministerstvo zdravotnictví ČR upozorňuje, že bez ohledu na přednosti čerstvého mléka, existují i nepřehlédnutelná zdravotní rizika v souvislosti s konzumací nepasterizovaného či nepřevařeného mléka.

Podle něj tak může dojít k přenosu bakteriálních a virových původců infekčních onemocnění – například bakterie Listeria monocytogenes (původce listeriózy), bakterie Coxiella burnetti (vyvolávající Q-horečku a původce paratuberkulózy), virus klíšťové encefalitidy, bakterie vyvolávající průjmová onemocnění (ampylobakterióza, salmonelóza a yersinióza). K těmto četným upozorněním hygieniků došlo zvláště po sérii střevních onemocněních na Českobudějovicku.

Že se takové problémy například Třebíčsku vyhýbají, zmínil ředitel mohelenské firmy, provozující mléčné automaty, Michal Smetana: „Poslední testy krajské veterinární správy ukazují, že v automatech prodávané mléko přináší jen minimální riziko. Vyšetření vzorků z deseti automatů bylo ve všech případech v normě, prokázalo kampylobakterie pouze v jednom z nich, a to zdaleka ne v takovém množství, aby konzumace mléka mohla u zdravého člověka vyvolat průjem.“

V Libereckém kraji, kde se z obdobných důvodů běhalo na toalety (ve 42 případech) se zjistilo, že zřejmě nemají žádnou souvislost s konzumací nepřevařeného mléka z mléčných automatů.

Hlavní hygienik Michael Vít upozorňuje: „Je nutné si uvědomit zásadní fakt, že mléko z automatů není nijak ošetřené, proto je nutná jeho tepelná úprava převařením.“

Doporučení mléko z automatu před konzumací převařit uvádí i dodavatel na informativní cedulce umístěné na automatu. „Zákazníci nemusejí mít obavy z nákazy. Naše automaty vyhovují přísným hygienickým předpisům. Jako výrobce mléka jsme pod dvojí kontrolou a iniciativu kontrolních institucí vítáme,“ zmínil Smetana.

„Mléko v automatu kupuji ob den. Z nákazy žádné obavy nemám. Dodavatel si vše určitě pečlivě hlídá,“ řekla Deníku u třebíčského mlékomatu zákaznice Marie Tesařová.