Zaznělo to včera na setkání s bývalými pracovníky, kterých přijelo do jindřichohradeckého sálu kulturního domu Střelnice 140. „Rok 2008 byl pro nás mimořádně úspěšný. Vloni jsme měli k 31. říjnu maloobrat 604,5 milionu korun a letos ke stejnému datu o 43 milionů méně, tedy 561 milionů,“ uvedl na setkání předseda spotřebního družstva Radim Klaška.

Úbytek zaznamenali podle jeho slov i ve velkoobchodě, kde vloni měli obrat 455,5 milionu korun a letos 423,5 milionu, což znamená rozdíl 32 milionů korun. Oba rozdíly jsou podle Klašky na úrovni obratu tří čtvrtin jednoho měsíce.

Na prodeji se negativně odrazil příchod konkurence, jakou je například Supermarket Lidl v Dačicích a další. „Lidé také méně utrácejí, i když ceny u zeleniny a ovoce klesly o deset procent a u potravin o pět procent,“ upřesnil Klaška. Trochu lépe si vedli lidé ve výrobně, kde se přiblížili 95 procentům zisků z loňska. Celkový zisk však mají letos podle Klašky přes dvanáct milionů korun, což je o 3,5 milionu méně než vloni.
To, že se vedení SD Jednota snaží odolávat ekonomické krizi s maximálním nasazením, poslouchali senioři s neskrývanou radostí.

„Jsme opravdu rádi, že na nás nezapomínají. Jen málokterý podnik v současné době na své bývalé zaměstnance, co jsou už v důchodu, pamatuje,“ řekla Gerta Šmídová z Jindřichova Hradce. Jejich listopadová setkání se stala již tradicí. Dozvědí se na nich jak o novinkách, tak mají možnost si v příjemné atmosféře popovídat s bývalými kolegy. „Dříve jsme se setkávali třeba při MDŽ nebo na plesech, ale často jsme se znávali třeba jen podle telefonů. Je to příjemné se potkat osobně,“ řekla Marie Chytrová, která pracovala u podniku třicet let.

„Letos jme tu jako hosté poprvé, dřív jsme sem chodili jen roznášet občerstvení,“ usmívala se Milena Pfauserová, která odpracovala u podniku 35 let. Bývalí zaměstnanci na dotaz, jak se jim v práci líbilo, většinou odpovídali: „To víte, byli jsme tam většinou kolem třiceti let a kdyby tam byl špatný kolektiv, tak bychom tam tak dlouho určitě nevydrželi.“

Jejich slova potvrdila i výstavka fotografií ze sedmdesátých let, která se každým rokem rozrůstá o další snímky z počátků spotřebního družstva. Z pozvaných 420 bývalých zaměstnanců jich přijelo 140. „Objednali jsme pro ně autobusy z Dačicka, Suchdolska, Nové Včelnice a Kardašovy Řečice,“ uvedla cenová referentka odboru přímých dodávek a propagační pracovnice SD Jednota Taťána Březinová.

Jednota o prodejny v menších obcích, ze kterých i někteří bývalí pracovníci přijeli, obavy nemá, protože její vedení oslovují jejich starostové, kteří chtějí zachovat služby prostřednictvím Jednoty pro místní lidi i do budoucna.