„Jeli jsme schválně přes Novosedly, tak si teď povezeme chleba a koláčky domů. Vždycky se tu stavíme, když jezdíme k příbuzným,“ svěřila se Daniela z Prahy a pomalu uždibovala z koláče.

Pracovníci společnosti Pekárna Novosedly dodávají lidem pečivo už osmnáct let, a to od srpna roku 1991.

Jenom v pekárně jich nyní pracuje celkem devět. „Začínali jsme péct rohlíky, housky a jemné pečivo. Chleba jsme dělat nechtěli, protože je časově náročný. Za dvě až tři hodiny upečeme asi osmdesát bochníků, což se nevyplatí, protože je to výrobně nákladné,“ vzpomínala jednatelka společnosti Helena Baštová.

Začátky

Lidé si však podle jejích slov chleba vyžádali, takže jej hned po dvou počátečních měsících začali péci také. Dnes mají na výběr z šesti druhů chlebů. Nejoblíbenější jsou konzumní pšenično – žitný a novosecký chléb.

Tenkrát byla jejich produkce dvakrát vyšší než v současné době. Pečivo doslova mizelo mezi lidmi. Se supermarkety, které se i na Jindřichohradecku vyrojily jako houby po dešti, však malá firma soupeřit nemůže.

„Když jsme začínali, žádné dotace nebyly. Tenkrát jsme si nabrali půjčky na strojní zařízení a všechno jsme splatili. Dnes už bych do toho nešla, odbyt se v porovnání s dřívějškem snížil,“ potvrdila současnou ekonomickou nejistotu Baštová.

Situace je dnes pro malé pekárny stále složitější. „Přes všechny překážky a zákazy zavážet zboží do prodejen, co jsou v našem okolí, Jednoty a Flosmana, se budeme snažit vyrábět dál. A to zejména pro spokojenost našich věrných zákazníků v naší prodejně v Panské ulici v Jindřichově Hradci, kde ji máme už deset let, a tady v Novosedlech, kterých si vážíme,“ doplnila Helena Baštová. O dvě podnikové prodejny už ale přišli. Vloni v září zavřeli kvůli obchvatu jednu ve Stráži nad Nežárkou a v současné době končí s prodejem v Klášterské ulici v Jindřichově Hradci. Důvodem je vysoký nájem.

Náklady podle Heleny Baštové narůstají všude. Teď musí například vyřešit opravu vozíku, která bude stát kolem dvaceti tisíc korun. Cenu za pečivo však zvýšit nemohou, když v Penny marketu stojí rohlík necelou korunu a do specializovaných obchodů lidé spíš jenom zabloudí.

Odběratelé

„Do některých supermarketů nesmíme a kam ano, tak tam jsou podmínky pro nás nevýhodné. Dodáváme jen do Bily v Českých Budějovicích,“ upřesnila Helena Baštová. Stálé odběratele však mají například v ústavech sociální péče, domovech pro seniory, školách, internátech či ve výrobnách rychlého občerstvení. Pestrost nabídky je proto velmi různorodá. Například do domova pro seniory v Českých Velenicích dodávají na objednávku pivní rohlíky. Běžného pečiva vyrobí v současné době denně kolem tří až čtyř tisíc kusů.

Ekonomická krize se však začíná zřejmě projevovat i do zakázek na jemné pečivo. „Pečeme na objednávku i na svatby, Velikonoce a Vánoce. Teď máme zakázky na dvě stě kilo vánočního cukroví, ale většinou jsme mívali na čtyři sta až pět set kilo,“ doplnila Helena Bašová. Jemné cukroví, kterého dělají ručně podle domácí receptury kolem dvaceti druhů, si však ještě mohou lidé do 4. prosince objednat, proto není částka konečná.